Waakzaamheid geboden bij EU-toetreding Kroatië en kandidatuur Servië

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, November 30 2011.
Waakzaamheid geboden bij EU-toetreding Kroatië en kandidatuur Servië
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Kroatië mag toetreden tot de Europese Unie maar Servië is er nog lang niet", aldus Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement. Morgen spreekt het Europees Parlement zich uit over de toetreding van Kroatië. Het besluit komt één week voordat het toetredingsverdrag met Kroatië door de Raad ondertekend zal worden.

"We hebben de toetreding van Kroatië altijd verwelkomd onder voorwaarde dat het land aan de eisen voor EU-lidmaatschap voldoet", zegt Emine Bozkurt. Europa is van mening dat Kroatië op papier aan de eisen voldoet. Bozkurt stelt wel dat een monitoringsysteem van de verdere hervormingen op het vlak van justitie, burgerlijke vrijheden en corruptiebestrijding noodzakelijk is. De Europese Commissie zal periodiek rapporten moeten publiceren over de voortgang van deze hervormingen en zal in 2012 een eindevaluatie geven.

Servië

Op dezelfde dag zal de Europese Raad ook beslissen over hoe verder te gaan met Servië. Emine Bozkurt roept de Raad op waakzaam te zijn en voorrang te geven aan zorgvuldigheid boven snelheid. "Ik wil Servië alleen de officiële status van kandidaat-lidstaat geven als het de relaties met Kosovo verbetert en de rechten van minderheden garandeert", stelt Bozkurt. Het recente incident waarbij 25 KFOR-soldaten gewond raakten in het noorden van Kosovo noemt zij als reden voor bezorgdheid over de relatie tussen Servië en Kosovo.

De belangrijkste voorwaarde om kandidaat-lidstaat te worden is het hervatten van bilaterale contacten met Kosovo en het zetten van geloofwaardige stappen om een stabiele relatie met Kosovo te bewerkstelligen. Bozkurt waarschuwt: "Een dialoog met Kosovo is een instrument, maar kan niet het einddoel zijn van Servië. Het einddoel moet immers een stabiele en wederzijds respectvolle relatie zijn met alle naburige landen. Daarnaast moet Servië aantonen dat ze de rechten van minderheden zoals de Roma, de Hongaren in de Vojvodina en de Bosniak-bevolking in de regio Sandzak garandeert en zo onze Europese waarden en normen deelt.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual