PvdA blij met uitspraak Hof verbod op internetfilters

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Thursday, November 24 2011.
PvdA blij met uitspraak Hof verbod op internetfilters
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Europees Hof van Justitie sprak zich vandaag uit tegen het verplicht instellen van internetfilters door providers. Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement, reageert verheugd op deze uitspraak. De Belgische auteursrechtenvereniging, SABAM, wilde internetproviders verplichten een algemene filter tegen illegale downloads in te bouwen op hun netwerk.

"Deze uitspraak is belangrijk voor Nederlandse internetgebruikers en is een duidelijke boodschap aan de Nederlandse muziek- en filmindustrie om andere businessmodellen te bedenken waar privacy van gebruikers gewaarborgd blijft. Het Hof laat het recht op privacy primeren en gaat niet mee in het spel waar alle verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op providers", aldus Bozkurt.

Het Hof van Justitie baseerde haar uitspraak op de redenering dat providers de privacywetgeving met de voeten zouden treden. De providers zouden totale inzage hebben in het surfgedrag van hun klanten en dat gaat te ver. Het Hof maakt aan de muziekindustrie duidelijk dat er andere manieren gevonden moeten worden dan schendingen van meest fundamentele rechten, zoals het recht op privacy. Het arrest bevestigt het belang van neutrale providers bij het doorspelen van informatie.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual