Handhaving van heffing thuis-kopiëren

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, November 10 2011.
Handhaving van heffing thuis-kopiëren
Bron: Blog Emine Bozkurt

Iedereen mag zonder voorafgaande toestemming voor eigen gebruik een kopie maken van een tekst, van muziek, foto´s of film. Kopiëren is dus toegestaan, mits er geen direct of indirect commercieel oogmerk is. De Europese auteursrichtlijn verplicht lidstaten wel tot een compensatie aan de auteur of artiest voor dat thuis-kopiëren. Dit wordt verrekend in de prijs van bijvoorbeeld een CD. "Die vergoeding is een wettelijk beschermde bijdrage aan de inkomensvorming van auteurs en artiesten", zegt Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement.

Bzokurt stelde de Europese Commissie vandaag vragen over de plannen van de Nederlandse regering om de vergoeding voor het thuis-kopiëren geheel af te schaffen.

De meeste EU-lidstaten keren een volwaardige thuiskopie-vergoeding uit aan auteurs en artiesten. Het Europese Hof van Justitie heeft ook recent bevestigd (zie de "Opus" zaak), dat op de lidstaten de verplichting rust auteurs een billijke compensatie te garanderen, die hen schadeloos stelt voor het privé-kopiëren.

‘Laat auteurs en artiesten niet in de kou staan’

Bozkurt wil van de Europese Commissie helderheid of de Nederlandse regering met haar plannen handelt in strijd met de Europese wetgeving en met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Indien dat het geval is, moet de Europese Commissie Nederland hierop aanspreken, vindt Bozkurt.

"Eerst een alternatieve inkomensgarantie bieden, voordat je de thuiskopie-vergoeding afschaft. Inkomens van mensen mogen niet zomaar wegvallen. Ik vraag de Europese Commissie heel duidelijk om die eventuele alternatieven voor te stellen. Nederland mag haar auteurs en artiesten niet in de kou laten staan."

Bron afbeelding: SXC / svilen001