Tunesië: lange weg te gaan, maar democratisering hoopgevend

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, October 25 2011.
Tunesië: lange weg te gaan, maar democratisering hoopgevend
Bron: Blog Emine Bozkurt

Na de eerste democratische verkiezingen in Tunesië van afgelopen weekend, heeft de gematigde Islamitische partij Ennahda vandaag de overwinning opgeëist. "Tunesiërs mogen trots zijn op de vreedzame manier waarop het overgangsproces verloopt", zegt Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement. Afgelopen januari vluchtte Ben Ali na 23 jaar aan de macht te zijn geweest. Tunesië is het eerste 'Arabische-Lente-land' dat naar de stembus ging.

Op zondag 23 oktober gingen 90% van de geregistreerde kiezers en veel ongeregistreerde kiezers naar de stembus. Daarmee bepaalden zij de bezetting van de 217 zetels van de vergadering die een grondwet opstelt en de interim-regering benoemt.

Vrouwenrechten waarborgen

Ennahda, dat claimt meer dan 30% van de zetels te hebben gewonnen, heeft reeds verklaard betrokkenheid te voelen bij democratie en vrouwenrechten. Bozkurt daarover: "Vrouwen stonden vooraan bij de revolutie in Tunesië en moeten nu ook hun plek krijgen in de publieke posities de komende periode. Ook moeten ze meeschrijven aan een nieuwe grondwet. Ik zal de ontwikkelingen op de voet volgen en nagaan of Ennahda een pluralistische aanpak voorstaat en vrouwenrechten op de agenda blijven staan."

Het democratiseringsproces in Tunesië is nog niet afgerond, maar tot nu toe vormt het een goed voorbeeld voor de andere landen in de regio. De EU moet deze inspanningen steunen, vindt Bozkurt. Dat kan door financiële hulp aan Tunesië te verbinden aan duidelijke voorwaarden voor democratisering en mensenrechten.

Maatschappelijk middenveld versterken

Bozkurt: "Europa moet haar uiterste best doen om de mensenrechten, gendergelijkheid en non-discriminatie bij het opstellen van de grondwet te bevorderen. De EU moet niet alleen in gesprek blijven met de regeringen, maar ook met burgers en maatschappelijke organisaties. Het is belangrijk om te zorgen voor training en capaciteitsopbouw in de politiek, administratie, management, economie en onderzoek."

Bozkurt zegt dat de Tunesiërs nog een lange weg te gaan hebben en dat Europa ervoor moet zorgen dat ze bij elke stap de steun van de EU voelen.

Bijeenkomst Vrouwen Arabische Lente

Meer weten over dit onderwerp? Lees ook het verslag van de bijeenkomst die de PvdA in het Europees Parlement samen met de Vrouwen in de PvdA organiseerde over de rol van vrouwen in de Arabische Lente.

Bron afbeelding: SXC / marafet