Tijd om rol vrouwen op te eisen in Arabische Lente

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Friday, October 14 2011.
Tijd om rol vrouwen op te eisen in Arabische Lente
Bron: Blog Emine Bozkurt

De Arabische Lente biedt volop kansen om de positie van de vrouw ter plaatse te verbeteren. Maar dan moeten vrouwen wel vanaf het begin om de tafel zitten bij de inrichting van de nieuwe regimes. En ze mogen niet het slachtoffer worden van de wetteloosheid die in de huidige overgangsfase nog te vaak heerst. Wat kunnen we doen om vrouwen een stevige rol te geven in de transformatieprocessen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat hun (rechts)positie er werkelijk op vooruit gaat? Op vrijdag 14 oktober gingen de PvdA in het Europees Parlement en de Vrouwen in de PvdA (ViP) hierover in gesprek.

Aan het woord kwamen Europarlementariër Emine Bozkurt, voormalig NOS-verslaggever Nicole le Fever en Jetteke van der Schatte Olivier van Hivos. Keklik Yücel, voorzitter van de ViP, leidde de discussie en columniste Hassnae Bouazza trapte af met een persoonlijke column.

De aanwezigen waren het erover eens dat vrouwen op dit moment te weinig te zeggen hebben in de omwentelingen. Terwijl zij juist nodig zijn voor het opbouwen van een goed functionerende democratische rechtsstaat. Maar ook om sterke economieën te creëren, waarin iedereen kan participeren op de arbeidsmarkt.

Wat we voor vrouwen in de regio kunnen doen

Wat we daaraan kunnen doen? Bozkurt schetste wat zij doet vanuit het Europees Parlement: “Ik dring er bij Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlands en Veiligheidsbeleid, op aan dat zij vrouwenrechten hoog op de agenda plaatst in het contact met landen uit de regio evenals bij de voorwaarden voor het verlenen van financiële steun. Dat is nodig, omdat de aandacht al snel uitgaat naar veiligheid in de EU en naar immigratie.” Ook handel en de relatie met Israël krijgt vaak voorrang, voegde Le Fever toe.

In landen als Egypte hebben de vrouwen vooral training en capaciteitsopbouw nodig om zichzelf beter te organiseren en om hun plek op de eisen in politiek en bestuur. Dat moet nu gebeuren, want de vrouwen zijn hier na jaren onderdrukking nog niet bedreven in. Bozkurt vindt dat de EU hier een actievere rol in moet spelen, door trainingen aan te bieden en financiële steun te geven. Maar ook door het meteen aan te kaarten als je in een van de Arabische-Lente-landen op werkbezoek bent en alleen mannen als gesprekspartners aantreft.

Tegelijkertijd, zo vulden andere sprekers aan, moet je niet té snel willen. Lage maatschappelijke participatie van vrouwen zit vaak diep verankerd in een cultuur. Een omslag daarin moet je faciliteren en proberen te bespoedigen, maar is niet af te dwingen, net zomin als democratie dat is. Het is dus manoeuvreren tussen een bottom-up- en een top-downbenadering.

Bron afbeelding: flickr / Iokha