PvdA wil Roemenië en Bulgarije nog niet bij Schengenzone

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, October 12 2011.
PvdA wil Roemenië en Bulgarije nog niet bij Schengenzone
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Roemenië en Bulgarije moeten nog een tandje bijsteken en eerst de overige punten van zorg oplossen. Wij gaan er van uit dat dit snel kan gebeuren zodat Roemenië en Bulgarije in de nabije toekomst wel deel kunnen uitmaken van de Schengenzone", aldus Emine Bozkurt, namens de PvdA lid van het Europees Parlement.

Schengenzone

De PvdA-leden in het Europees Parlement willen Roemenië en Bulgarije nog niet laten toetereden tot het Europese Schengengebied, waarbinnen grenscontroles van personen overbodig zijn. "Over deze landen bestaat gerede twijfel dat ze er echt klaar voor zijn om de buitengrenzen van de EU doeltreffend te beschermen", verklaart Bozkurt. Vandaag stemt het Europees Parlement over een resolutie die de lidstaten oproept akkoord te gaan met de uitbreiding van de Schengenzone. Nederland en Finland zijn hier fel op tegen.

"Ik wil een sterke Schengenzone, waar burgers voor hun veiligheid op kunnen vertrouwen. De buitengrenzen zullen immers zo sterk zijn als de zwakste schakel. En daar mag geen twijfel over bestaan. Die twijfel is er nu wel", aldus Bozkurt.

Europese Commissie

Volgens de Europese Commissie voldoen Roemenië en Bulgarije technisch gezien wel aan de vereiste voorwaarden om toe te kunnen treden tot de Schengenzone, maar tegelijkertijd is ook bekend dat beide landen schromelijk tekort schieten bij het bestrijden van corruptie en georganiseerde misdaad. Volgens een recent rapport van de Europese Commissie over Roemenië en Bulgarije is een hardere aanpak nodig in die landen om de criminaliteit en corruptie te bestrijden en zijn justitiële hervormingen dringend nodig.

"Afspraken zijn afspraken. De afspraken voor Schengen zijn nagekomen. Echter, er zijn in 2007 bij toetreding van deze landen tot de EU, ook nog andere afspraken gemaakt, over bestrijding van corruptie. De resultaten daarvan laten nog te wensen over en dat heeft direct effect op de veiligheid in de EU. Wij gaan er van uit dat Roemenie en Bulgarije snel zaken op orde zullen stellen zodat ze in de nabije toekomst wel deel kunnen uitmaken van de Schengenzone", stelt Bozkurt vandaag in het Europees Parlement.

Bron afbeelding: European Commission Audiovisual.