Slachtoffers van misdrijven krijgen bescherming in hele EU

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, October 4 2011.
Slachtoffers van misdrijven krijgen bescherming in hele EU
Bron: Blog Emine Bozkurt

Slachtoffers van misdrijven kunnen voortaan op bescherming rekenen in alle EU-lidstaten. Vandaag stemden de commissies van justitie en van vrouwenrechten van het Europees Parlement in met de nieuwe wet, waarover is onderhandeld met de EU-lidstaten. Met het zogenaamde Europees Beschermingsbevel zullen slachtoffers van geweld ook beschermd worden als ze reizen of verhuizen naar een ander land binnen de EU.

Veiligheid mag niet ophouden bij de grens

"De PvdA heeft het Europees Beschermingsbevel altijd gesteund", zegt Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement, "Veiligheid is een belangrijk goed, zeker voor de meest kwetsbaren, dat mag niet ophouden bij de grens. Het gaat niet alleen om huiselijk geweld, maar het is ook voor mensen die bedreigd worden vanwege hun vrijheid van meningsuiting."

Dat betekent bijvoorbeeld dat als een Nederlandse vrouw een stalker heeft met een straatverbod, zij zonder angst voor de stalker naar België kan verhuizen, omdat daar - na aanvraag van het Europese Beschermingsbevel - de Belgische overheid hetzelfde straatverbod zal erkennen en handhaven.

Het Europees Beschermingsbevel beperkt zich niet alleen tot deze vrouwen, maar is van toepassing op alle mensen die het slachtoffer zijn van een strafbaar feit. Dus ook zij die bedreigd worden op basis van hun seksualiteit, hun levenswijze of op basis van hun vrije meningsuiting. Ook zij krijgen volgens de nieuwe wet bescherming in alle EU lidstaten.

Bozkurt: "Geschat wordt dat, wanneer het Europees Beschermingsbevel wordt ingevoerd, er in de EU meer dan 100.000 bevelen zullen worden uitgegeven. Dat zijn dus 100.000 vrouwen, mannen en kinderen, die dan bescherming kunnen krijgen terwijl zij nu nog in angst en onzekerheid leven."

Bozkurt zegt er voor te ijveren het Europees Beschermingsbevel zo snel mogelijk te willen uitbreiden voor ook die slachtoffers, bij wie de rechter op basis van burgerlijk recht heeft vastgesteld dat bescherming nodig is tegen een agressor. De nieuwe wet beslaat nu alleen beschermingsbevelen die onder het strafrecht vallen.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual