Europees Parlement steunt LHBT-resolutie

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Monday, October 3 2011.
Europees Parlement steunt LHBT-resolutie
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin staat dat LHBT-rechten beschermd moeten worden, zowel binnen als buiten de EU. De resolutie is een ondersteuning van de eerdere verklaring van de Verenigde Naties die ook voor wereldwijde rechten pleitte.

Zes van de zeven politieke groepen in het EP steunden de tekst. Het parlement herhaalt daarmee de bezorgdheid over schending van mensenrechten op grond van seksuele geaardheid en identiteit. Tijdens het voorafgaand debat voegde bovendien Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton toe, dat zij voorstander is van een Europees stappenplan tegen homo- en transfobie. Met het ondertekenen van de resolutie roept het Europees Parlement de EU-lidstaten en de Europese Commissie op tot het tegengaan van ongelijkheid en discriminatie op basis van geaardheid of identiteit. Er is daarvoor binnen de hele Europese Unie consistent beleid nodig.

Geen mentale stoornis

Transgenderidentiteiten worden nu nog door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geclassificeerd als een mentale stoornis. Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees parlement, strijdt daar tegen: ‘Transgender personen, die hun lichaam in overeenstemming willen brengen met hun genderidentiteit, hebben natuurlijk recht op medische behandeling en vergoedingen ervan, maar dat negatieve stigma moet dringend verdwijnen en WHO moet onmiddellijk stoppen om transgender mensen als geestelijk ziek te beschouwen.’ Vandaag kreeg haar initiatief om de classificatie aan te passen bijval van een meerderheid van het Europees Parlement.

>> Lees het artikel op de website van Expreszo