Regels voor bodyscanners op Europees vliegveld

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, July 6 2011.
Regels voor bodyscanners op Europees vliegveld
Bron: Blog Emine Bozkurt

"De bodyscanner moet veilig zijn voor de gezondheid, privacy respecteren en efficiëntie van reizen garanderen", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. Het Europees Parlement heeft vandaag aangegeven aan welke voorwaarden bodyscanners op vliegvelden van de Europese lidstaten moeten voldoen. Het Europees Parlement vraagt nadrukkelijk om garanties voor de gezondheid, privacy en veiligheid van de reizigers en medewerkers.

Bozkurt: "De bodyscanner is niet het enig zaligmakend middel om de veiligheid van de luchtvaart te garanderen. Het is maar één van de middelen. Maar nu sommige lidstaten het apparaat al gebruiken willen wij wel dat er Europese afspraken zijn met duidelijke voorwaarden voor het gebruik van de bodyscanners."

Bozkurt stelt vast dat volgens de voorstellen van het Europees Parlement elke vorm van mogelijk schadelijke straling wordt uitgesloten. Privacy en intimiteit moeten worden gerespecteerd. Bovendien moeten de passagiers de mogelijkheid hebben de bodyscan te weigeren en kunnen kiezen voor een alternatieve controle. "Routine checks moeten losgekoppeld worden van bijbehorende persoonsgegevens. Verzamelde informatie en afbeeldingen worden vernietigd en niet bewaard", voegt Bozkurt toe.

Opheffen verbod op vloeistoffen

Ook heeft het Europees Parlement nogmaals aangedrongen om vanaf 2013 het verbod op te heffen op het meenemen van vloeistoffen in een vliegtuig. Dat is nu in Europese wetgeving vastgelegd. "Technologisch geavanceerde apparatuur die bagage controleert, maakt het verbod op vloeistoffen echt overbodig, maar die apparatuur moet met spoed geïnstalleerd worden. Het verbod veroorzaakt nu veel ergernis bij de reizigers, die lang moeten wachten en bij wie niet altijd duidelijk is waarom iets zonder pardon wordt weggegooid. Het verbod is tijdrovend en frustrerend", zo vindt Bozkurt.

Bron afbeelding: flickr / fotorené.