Onderzoek EU naar Tsjechische sekstest bij asielzoekers

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, May 18 2011.

De Europese Commissie heeft vandaag eindelijk bekend gemaakt een onderzoek in stellen naar de controversiële tests van de Tsjechische autoriteiten om te bepalen of een asielzoeker wel of niet homoseksueel is.

"Een persoon op een buitengewoon mensonterende manier testen op zijn homoseksualiteit is niet alleen menselijk onaanvaardbaar, maar ook simpelweg in strijd met het Europees Handvest voor de Burgerrechten", stelt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Al in december 2010 is gebleken dat de Tsjechische autoriteiten een asielzoeker verplichten met ontbloot geslachtsdeel voor een camera plaats te nemen, terwijl hij op een monitor homopornografie te zien krijgt. Uit zijn reactie maken de autoriteiten dan op of de man homo of hetero is.

Bozkurt: "Het is ongelooflijk dat een EU lidstaat zulke methodes toepast. Hoewel we zes maanden moesten wachten, verwelkom ik het aangekondigde onderzoek van de Europese Commissie. Laat er snel een einde komen aan deze hoogst vernederende behandeling van medemensen."

>> Lees reactie Emine Bozkurt ook in de Gaykrant

>> Bekijk hier reactie Emine Bozkurt op Gaysite.nl