Racisme in EU aan de orde van de dag

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Monday, March 21 2011.
Racisme in EU aan de orde van de dag
Bron: Blog Thijs Berman

"Discriminatie van minderheden en racisme komt nog elke dag voor in de EU-lidstaten", stelt PvdA-Europarlementariƫr Emine Bozkurt vast.

Vandaag (21 maart), op de internationale dag tegen racisme, maakt het Europese Netwerk tegen Racisme de resultaten van haar onderzoek bekend. Het presenteerde haar rapport met bevindingen in het Europees Parlement. Bozkurt nam als eerste het rapport in ontvangst.

Bestaande EU-wetgeving nog onvoldoende benut

"Sinds 2000 heeft de EU speciale wetgeving om racisme te bestrijden. Helaas moeten we vandaag concluderen dat er sindsdien weinig is veranderd en dat racisme en discriminatie zelfs toeneemt in bepaalde lidstaten. Vooral Roma, Moslims, joden en Afrikanen zijn de dupe", volgens Bozkurt.

Er is een systematisch gebrek aan data, vooral met betrekking tot "hate crimes", discriminatie vanuit vooroordelen en haatgevoelens. Zo kan de ware omvang van het probleem niet worden vastgesteld. Uit het rapport blijkt ook dat de politie de problemen onvoldoende onderkent en zo meewerkt aan het in stand houden van straffeloosheid met betrekking tot discriminatie en racisme.

Bozkurt: "Schokkend is dat sommige nationale autoriteiten racistische incidenten onvoldoende serieus nemen. Ze worden bijvoorbeeld niet als zodanig geregistreerd. Ook is er nog onvoldoende informatie beschikbaar over welke rechten burgers hebben als zij aangifte willen doen van discriminerende en aan haat gerelateerde uitingen."

"De bestaande Europese wetgeving moet dus dringend in de praktijk worden gebracht. Er is bovenal politieke wil nodig om dit aan te pakken", volgens Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.