Nog geen groen licht voor mediawet in Hongarije

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, March 10 2011.

"Geen groen licht voor Hongarije, zolang er geen groen licht is voor de persvrijheid in het land. Met oranje nemen we geen genoegen" zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. Het Europees Parlement heeft vandaag met een meerderheid aan stemmen een resolutie aangenomen waarin het zich opnieuw zeer kritisch uitlaat over de mediawet in Hongarije.

‘Wijzigingen niet meer dan cosmetische veranderingen’

Eén dag voordat Hongarije voorzitter van de EU zou worden werd de omstreden mediawet aangenomen in het Hongaarse parlement. Naar aanleiding van forse kritiek vanuit het Europees Parlement heeft Eurocommissaris Kroes Hongarije verzocht de wet aan te passen. Deze week keurde het Hongaarse parlement enkele wijzigingen goed. De registratievereisten voor de media zijn veranderd en de wijze waarop de wet wordt toegepast voor buitenlandse media ook.

Sociaaldemocraten in het Europees Parlement vinden de wijzigingen veel te summier. "Deze wijzigingen zijn niet meer dan cosmetische veranderingen. De politieke bemoeienis via de mediaraad is niet veranderd. Alle leden van deze mediaraad worden door de regering benoemd. De raad controleert alle publicaties en online berichtgeving in Hongarije en kan redacteuren op vage gronden boetes opleggen", aldus Bozkurt.

De mediawet moet herzien worden, zo vindt het Europees Parlement vandaag, en daarbij moeten alle belanghebbenden, dus ook de journalisten, betrokken worden. "We roepen Hongarije op om de aanbevelingen van Raad van Europa, OSCE en het Europees Parlement over te nemen in het belang van de persvrijheid in Europa", aldus de PvdA’er.