Steun aan de Libische bevolking

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, March 9 2011.
Steun aan de Libische bevolking
Bron: Blog Thijs Berman

"We steunen de Libische bevolking krachtig in hun strijd voor vrijheid en democratie en we veroordelen kolonel Kaddafi en zijn regime die met geweld tegen zijn eigen bevolking optreedt", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vandaag in het Europees Parlement.

In een resolutie spreekt het hele Europees Parlement zich morgen uit voor steun aan de bevolking in Libië. Het ondersteunt sancties tegen Kaddafi, zoals het bevriezen van zijn tegoeden, en roept de EU op nauw samen te werken met de VN, de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie bij het nemen van verdergaande maatregelen, bijvoorbeeld een no-flyzone over Libië. Geen enkele sanctie, zolang het de instemming heeft van de VN, wordt uitgesloten.

Opvangen van vluchtelingen in de regio

"Het belangrijkste op dit moment is wel dat de EU voldoende hulpmiddelen aanbiedt om de vele vluchtelingen in de regio goed op te vangen", volgens Bozkurt. Meer dan 200 duizend vluchtelingen hebben zich al gemeld aan de grenzen van de buurlanden Tunesië en Egypte.

"Terwijl Italië om 100 miljoen Euro vraagt voor het opvangen van de vluchtelingen uit de Arabische landen, heeft de EU direct hulpgeld van 17 miljoen Euro aan Tunesië geschonken. Er moet dringend een evenwichtige balans gevonden worden bij de verdeling van de fondsen."

Verder voegt Bozkurt toe: "Bij een noodsituatie als deze moeten we de Mediterrane EU- landen blijven steunen. We kunnen wel degelijk Italië en Griekenland afrekenen op slechte asielprocedures, maar we kunnen ze niet aanrekenen dat ze aan de zuidelijke buitengrenzen van de EU liggen en als eerste de vluchtelingen moeten opvangen."

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.