Turkije moet vrouwenrechten breed oppakken

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Thursday, February 10 2011.
Turkije moet vrouwenrechten breed oppakken
Bron: Blog Emine Bozkurt

"De discussie over het dragen van wel of geen hoofddoekjes op universiteiten blijft Turkije verdelen. Het wordt hoog tijd dat er een beslissing komt, maar wel een die uitgaat van de vrije wil van vrouwen en meisjes", zegt PvdA-Europarlementariƫr Emine Bozkurt vandaag in het Europees Parlement. "Er zijn in Turkije ook andere zaken op het gebied van vrouwenrechten die dringend om oplossingen vragen. Ik ben blij dat er nu eindelijk gehoor wordt gegeven aan mijn oproep", aldus Bozkurt. Als rapporteur vrouwenrechten voor Turkije heeft Bozkurt de opdracht om de situatie in het land grondig te onderzoeken.

Betere begeleiding slachtoffers huiselijk geweld

"Zo moet het werk van de opvanghuizen voor Turkse vrouwen, die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, beter. Deze vrouwen moeten begeleid worden naar werk en zelfstandigheid." Bozkurt heeft deze aanbeveling laten opnemen in het rapport over de voortgang van de EU-onderhandelingen met Turkije, dat op termijn wil toetreden tot de EU. Het rapport werd vandaag in de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement goedgekeurd.

Rapporteur vrouwenrechten Turkije

Bozkurt is bovendien tot rapporteur vrouwenrechten in Turkije benoemd door de commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement. Zij heeft de opdracht gekregen de situatie van vrouwen in Turkije gedetailleerd te onderzoeken.

"Het is van belang om juist op dit cruciale tijdstip, voor de verkiezingen in juni, druk uit te oefenen op de Turkse regering om maatregelen te nemen om meer vrouwen op de arbeidsmarkt en in de politiek te krijgen. Vrouwen kunnen als geen ander bijdragen aan de noodzakelijke veranderingen in het land. Het is belangrijk dat zij meer gaan deelnemen in de regering, in het parlement en topfuncties bij bedrijven gaan claimen. Vrouwen moeten hiertoe veel meer gestimuleerd worden", stelt Bozkurt. "Ik zal de Turkse regering adviseren quota in te voeren om dat te bewerkstelligen, zodat gekwalificeerde vrouwen eindelijk een kans krijgen."

Bozkurt zal in maart al een eerste bezoek brengen aan Turkije, waar zij zal deelnemen aan de conferentie over vrouwenrechten, georganiseerd door UNDP Turkije en in aanwezigheid van de Turkse premier.

Bron afbeelding: SXC / borge.