Luchtvaartmaatschappijen moeten klanten gelijk behandelen

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Monday, December 20 2010.
Luchtvaartmaatschappijen moeten klanten gelijk behandelen
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Het is onacceptabel dat wij in Europa mensen anders behandelen omdat ze ziek zijn", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. "Bewegingsvrijheid is een groot goed van de Europese Unie en die moeten we waarborgen voor iedereen."

Vandaag heeft Emine Bozkurt aan de Europese Commissie vragen gesteld over de ongelijke behandeling van mensen met beademingsapparatuur door de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Inconsistent beleid

Mensen met bepaalde spierziektes hebben hulp nodig bij het ademen en gebruiken daarom een ventilator, die de lucht in en uit hun longen blaast. "Helaas ondervinden deze mensen problemen als ze willen vliegen. Door gebrek aan kennis is er een inconsistent beleid bij de Europese luchtvaartmaatschappijen", stelt Bozkurt vast.

Reizigers met een ventilator worden vaak geweigerd, soms zelfs pas op de dag dat ze willen vertrekken en zelfs als aan alle verzoeken werd voldaan. Bovendien moeten ze eerst ingewikkelde procedures volgen om een eventuele goedkeuring te krijgen om te vliegen. "Deze reizigers worden gediscrimineerd en geïsoleerd", zegt Emine Bozkurt. "Ze kunnen niet met alle maatschappijen vliegen en ook niet naar alle bestemmingen. Vaak kunnen ze geen gebruik maken van de zogenaamde budgetmaatschappijen, waardoor hun kosten hoger uitkomen dan die van andere reizigers."

Door dit onverantwoordelijke optreden van de luchtvaartmaatschappijen kunnen deze mensen ook opgesloten raken in hun eigen land (Cyprus, Malta, Verenigd Koninkrijk, Ierland) of op het eiland waar ze wonen (Sardinië, Sicilië, Corsica, Mallorca, Madeira etc).

Bewustwording is noodzakelijk

Emine Bozkurt vraagt de Europese Commissie daarom op te treden. "Een bewustwordingscampagne en het ontwikkelen van een Europees beleid voor alle luchtvaartmaatschappijen is noodzakelijk", zegt Bozkurt. "Er moet een einde komen aan deze ongelijkheid."

Bron afbeelding: SXC / fcl1971.