ACTA nog steeds in achterkamertjes

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Monday, October 25 2010.
ACTA nog steeds in achterkamertjes
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Het werk wordt ons onmogelijk gemaakt!", zei PvdA-Europarlementariƫr Emine Bozkurt in het Europees Parlement. Daar werd Eurocommissaris voor handel Karel de Gucht, alweer aan de tand gevoeld over de onderhandelingen over het ACTA verdrag. Dit verdrag bevat internationale afspraken over de manier waarop de deelnemende staten moeten optreden tegen het verhandelen van namaakproducten en tegen het illegaal downloaden van films, muziek en software. De onderhandelingen verlopen tot nu toe in grote geheimzinnigheid. Eurocommissaris de Gucht vertegenwoordigt de EU bij die onderhandelingen.

Het Europees Parlement eist al maanden meer openheid

"Keer op keer moeten wij de Europese Commissie vragen duidelijkheid te verschaffen omtrent de stand van zaken in de onderhandelingen van het ACTA verdrag", zo zei Bozkurt, "Steeds worden we gesust met alleen maar woorden."

Het Europees Parlement eist al maanden meer openheid van zaken en inzage in de teksten met afspraken. Het moet uiteindelijk het verdrag wel goedkeuren, maar kan geen wijzigingen aanbrengen.

ACTA laat controle over aan staten

Volgens de eerste toelichtingen zou ACTA aan de staten zelf overlaten of ze aan de grens mp3-spelers, i pods en laptops doorzoeken op gekopieerd materiaal. Het verdrag voorziet ook in een rol voor internetproviders om overtreders op te zoeken en aan te geven. Bozkurt: "Hier word ik niet blij van. Hoe kunnen providers dit doen zonder als politieagent op het net op te treden? Mensen afsluiten van internet mag niet zonder tussenkomst van de rechter."

Laatste puntjes nog niet op de i

"We hebben begrepen dat de laatste puntjes op de i nog niet zijn gezet in het verdrag. Wanneer krijgt het Europees Parlement een definitieve verdragtekst te zien? Hoe kunnen we instemmen met een verdrag dat in achterkamertjes wordt onderhandeld?" aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual.