Vrij reizen voor inwoners van Bosnië en Albanië

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, October 7 2010.

"Families, die door de oorlog in de Balkan gescheiden werden, kunnen elkaar eindelijk weer probleemloos opzoeken. Hun isolement is doorbroken", reageert PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, nadat het Europees Parlement vandaag heeft ingestemd met de afschaffing van visa voor inwoners van Bosnië-Herzegovina en Albanië. "Ook studenten en jongeren uit die landen kunnen nu hun horizon verbreden en komen kijken en leren hoe het er in Europa aan toe gaat."

Landen voldoen aan strenge voorwaarden

De Europese Commissie heeft laten weten dat beide landen aan alle voorwaarden hebben voldaan om de EU-visumplicht voor hun burgers af te schaffen. "Die voorwaarden zijn streng en worden hierna ook nog voortdurend gecontroleerd. Ze eisen een actieve strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad en een versterkte grenscontrole. Dit draagt bij aan een veiliger Europa", aldus Bozkurt.

Barrières zo snel mogelijk opheffen

Na instemming van het Europees Parlement en de Europese ministers zullen tegen het eind van dit jaar inwoners uit Bosnië-Herzegovina en Albanië gedurende een periode van drie maanden vrij kunnen reizen in de EU. "De twee Balkanlanden hebben snel en effectief gewerkt aan de nodige hervormingen voor deze visaliberalisering", zegt Bozkurt. Vorig jaar werd voor Servië, Macedonië en Montenegro de visumplicht binnen de EU afgeschaft. Bozkurt: "Het groene licht voor de twee andere Balkanlanden is belangrijk. Wij willen geen zwart gat in Europa. Het isolement moeten we doorbreken door barrières zo snel als dat kan op te heffen."