Discriminatie niet erkend in actie tegen Frankrijk

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, September 29 2010.

"De Europese Commissie treedt vandaag op tegen het Franse Roma-beleid en dat steunen wij volledig", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. "Maar we zijn teleurgesteld dat het bestrijden van discriminatie niet de reden is dat de Commissie ingrijpt." Bozkurt woonde een speciale vergadering in het Europees Parlement bij, met de 3 betrokken Eurocommissarissen.

Spoeddebat met 3 Eurocommissarissen

Viviane Reding van Justitie en Mensenrechten, Laszlo Andor voor Werkgelegenheid, Sociale zaken en Gelijke kansen en Cecilia Malmström voor Binnenlandse zaken gaven tijdens een spoeddebat meer uitleg over de vandaag genomen beslissing om een procedure tegen Frankrijk te starten. De Franse wetgeving respecteert de Europese richtlijn voor vrij verkeer van personen in de EU niet voldoende. Frankrijk krijgt nog de tijd tot 15 oktober om dit te verbeteren. Als het land zijn wetten en optreden niet verandert, zal de Europese Commissie Frankrijk voor de rechter slepen.

'Discriminatie etnische groep ontoelaatbaar'

"In augustus werd er een heuse heksenjacht tegen de Roma gevoerd in Frankrijk. We mogen dat niet zomaar vergeten", zegt Bozkurt. "Hoe zit het met de collectieve uitzettingen van de Roma, toen er bij de Franse prefecturen een discriminerende circulaire met die opdracht lag? Dat was in strijd met Europese wetgeving die de fundamentele rechten van de burgers beschermt. Discriminatie van een etnische groep is ontoelaatbaar in de EU."

Nieuwe strategie is nodig

Bozkurt vindt het een goede zaak dat de Europese Commissie ook zal kijken hoe andere EU-lidstaten omgaan met de Europese regels voor vrij verkeer van personen. "We willen zeker niet dat Franse toestanden overwaaien naar de rest van Europa." Ondertussen moeten we in de EU nog meer haast maken met een strategie over en met de Roma om hen beter te laten integreren in de landen waar ze verblijven, vindt Bozkurt.