Bozkurt neemt het in Europees Parlement op voor Roma

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, September 7 2010.
Bozkurt neemt het in Europees Parlement op voor Roma
Bron: Blog Emine Bozkurt

"De heksenjacht op de Roma moet onmiddellijk stoppen! Het collectief uitzetten van Roma is in strijd met fundamentele Europese rechten. Roma zijn Europese burgers en hebben dus het recht om zich vrij te bewegen," zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vandaag in het Europees Parlement.

Fundamentele rechten Europese burgers

Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Frankrijk, waar honderden Roma uit het land werden gezet, bespreekt het Europees Parlement de situatie van Roma in Europa. De sociaaldemocratische fractie stelt in een resolutie dat de fundamentele rechten van alle Europese burgers, dus ook van de Roma, gerespecteerd moeten worden. "Wij vragen al jaren om een Europese aanpak en strategie om de Roma vooruit te helpen. Die oproep herhalen we vandaag opnieuw", zegt Bozkurt.

'Beleid Frankrijk en Italië niet humaan'

Onder het mom van het herstellen van de veiligheid in eigen land, stuurt Frankrijk Roma massaal terug naar Roemenië en Bulgarije, maar ook Italië treedt al langer streng op tegen de Roma. "Het is bijzonder gevaarlijk om een hele groep te labellen als crimineel en uit te zetten, ook ouderen en kinderen, alleen maar omdat ze een etnische minderheid zijn en een andere levenswijze hebben. Crimineel gedrag hoort uitsluitend bestraft te worden op individuele basis en niet met een collectieve uitzetting. Het zogenaamde veiligheidsbeleid van Frankrijk en Italië is niet fatsoenlijk en niet humaan", aldus Bozkurt.

Tijd voor structurele oplossingen

Roma zijn de grootste etnische minderheid van Europa, die vaak geen vaste woonplaats hebben en in erbarmelijke omstandigheden wonen. Ondertussen stelt de Europese Commissie wel miljoenen euro's ter beschikking om integratie van Roma te bevorderen. Bozkurt: "Daar zien we bar weinig van terug! Het is onduidelijk of dat geld wel uitgegeven wordt en welke lidstaten gebruik maken van die fondsen. Wij vragen hierover duidelijkheid. Het is belangrijk dat lidstaten hun beleid voor Roma met elkaar afstemmen, maar vooral hierover in dialoog gaan met de Roma zelf." Bozkurt wil dat de Europese Commissie het initiatief neemt voor structurele oplossingen, zoals betere huisvesting, scholing en werk voor Roma.

Bron afbeelding: SXC / shone75pa.