Groen licht voor Europese diplomatieke dienst

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, July 7 2010.
Groen licht voor Europese diplomatieke dienst
Bron: Blog Thijs Berman

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt is tevreden over het akkoord over de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO). In lijn met het Verdrag van Lissabon komt deze dienst er om de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, Catherine Ashton, bij te staan. De EU spreekt zo in haar buitenlandse optreden met één stem. Maandenlang heeft Ashton over de vormgeving van de dienst onderhandeld met de Europese Commissie, de Raad van ministers én het Europees Parlement.

EDEO verantwoordt zich bij Europees Parlement

De sociaaldemocraten in het Europees Parlement steunen het bereikte akkoord. Bozkurt: "We zijn tevreden dat veel eisen van het Europees Parlement zijn overgenomen." Bozkurt wijst er bijvoorbeeld op dat de dienst rekenschap zal moeten afleggen aan het Europees Parlement, zowel politiek als budgettair. "Transparantie en democratische controle zijn noodzakelijk om het werk van de nieuwe dienst goed te toetsen. Het Europees Parlement, de enige rechtstreeks door de burgers verkozen EU-instelling, kan toezicht houden en de dienst ter verantwoording roepen bij politieke keuzes en bij het opstellen en naleven van de begroting."

Autonomie voor nabuurschap en ontwikkelingssamenwerking blijft

Het Europees Parlement maakte lange tijd bezwaar tegen de ondergeschikte positie van de Europese Commissarissen van ontwikkelingssamenwerking en van nabuurschap. "Hun beleid dreigde ondergeschikt te raken aan geopolitieke en handelsbelangen. Het originele voorstel is hier essentieel gewijzigd", zegt Bozkurt. "De Hoge Vertegenwoordiger heeft nu tot taak het extern optreden wel te coördineren, maar ontwikkelingssamenwerking en nabuurschap blijven autonoom en vallen onder de verantwoordelijkheid van de desbetreffende commissarissen."

Afspraken over samenstelling personeel

Ook zijn er op aandringen van het Europees Parlement duidelijke afspraken gemaakt over een geografische en man-vrouwbalans binnen het personeel van de dienst, net zoals ook de balans tussen nationale en Europese ambtenaren is vastgelegd.

De Europese diplomatieke dienst zal naar verwachting nog eind dit jaar in werking treden.

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.