Reactie op DNB bericht pensioenfondsen - Main contents
De CDA fractie vindt het goed dat de Nederlandsche Bank helderheid biedt over de pensioenen.
Helaas is de dekkingsgraad van veel fondsen lager dan nodig is om de pensioenen uit te betalen. In een kapitaal gedekt stelsel worden pensioengelden belegd op de aandelenmarkten en in staatsobligaties. Wanneer het op beiden langdurig slecht gaat, heeft dat gevolgen voor de pensioenen.
Er is geen gratis geld beschikbaar om dat op te lossen. Dat betekent dat als er dit jaar geen herstel optreedt, een aantal pensioenfondsen volgend jaar eventueel ook tot korting moet overgaan. Zo’n korting gaat over alle opbouwde rechten, namelijk de al ingegane pensioenen en de opgebouwde pensioenen van de werkenden.
Het is aan deze pensioenfondsen om te beslissen en uit te leggen welke maatregelen zij neemt: kortingen, extra premieverhoging of een extra bijstorting van de werkgever. Zij gaan over de gelden ,niet de overheid. De Nederlandse Bank houdt toezicht om de positie van toekomstige pensioengerechtigden te beschermen.
De CDA fractie heeft er in december hard op aangedrongen dat minister Kamp (VVD) een lijst openbaar maakt van fondsen, die geld teruggestort hebben aan werkgevers. Een motie hiervan is door de minister hard ontraden, maar voor het CDA is het wel relevant dat openbaar is wat er in een aantal gevallen met pensioengeld gebeurd is.
Ook dient voor de CDA fractie nu duidelijkheid verschaft te worden door de fondsen wat er gebeurt als het wat beter gaat: worden gekorte rechten dan hersteld?
De CDA fractie is er geen voorstander van om de rekenrente op te hogen. Als een pensioenfonds Nederlandse staatobligaties heeft met een rendement van 2,5%, moet je niet gaan rekenen met een verwacht rendement van 4%. Je weet dan namelijk zeker dat je elk jaar gemiddeld 1,5% tekort komt. Dus voorstellen om alles op te lossen met een hogere rekenrente betekent gewoon dat je problemen verschuift naar morgen.
Tot slot: de Europese schuldencrisis moet op voortvarende wijze opgelost worden. Veel van de problemen, een lage rente, lage aandelenkoersen en forse afschrijvingen op staatsobligaties van Zuidelijke landen, werken nu hard door in het pensioenstelsel. Juist door deze problemen in Europees verband aan te pakken en gezamenlijk op te lossen, komen ook de pensioenfondsen er weer bovenop.