Europarlement tegen verbod hackersoftware

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, January 12 2012, 16:06.
Europarlement tegen verbod hackersoftware
Bron: GroenLinks Europa

Een Europees verbod op het bezitten van software om computers en netwerken te hacken, stuit op verzet in de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement. De beveiliging van computersystemen komt erdoor in het gedrang omdat de veiligheid niet meer getest kan worden, zo vrezen de Europarlementariërs. Tools om te hacken zijn voor 'goede hackers' onmisbaar in het voorkomen van cybercrime, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

“Het strafbaarstellen van het bezit van hackersinstrumenten, zoals de Europese Commissie voorstelt, werkt averechts”, vindt Sargentini.

Cybercriminelen zullen zich van een verbod weinig van aantrekken, terwijl beveiligingsonderzoekers er last van hebben bij het opsporen en dichten van lekken in computersystemen. “Daarom is het belangrijk dat de commissie nu heeft voorgesteld om deze strafbaarstelling te schrappen uit het wetsvoorstel over aanvallen op informatiesystemen.” Dat voorstel is kansrijk, zeker omdat ook de Europese ministers tegen een verbod zijn.

Nederland

In Nederland kan het bezit van hackersinstrumenten al straf opleveren. Ons land volgt daarmee het Cybercrimeverdrag van de Raad van Europa uit 2001. Sargentini: “Er is alle reden om dit verdrag nog eens tegen het licht te houden, nu het besef groeit dat doorgeschoten repressie het voorkomen van cybercrime in de weg kan zitten.”

Ethische hackers

De Groenen in het Europees Parlement willen in de wetsvoorstellen nog een bepaling over klokkenluiders toevoegen om 'ethische hackers' te bescherming. Deze hackers testen de beveiliging, maar waarschuwen de beheerders van de computersystemen als ze gaten in die beveiliging tegen komen.

Sargentini: “De eindeloze reeks van lekken in Nederland bewijst dat veel bedrijven en overheden de hulp van bonafide hackers nodig hebben om hun systemen beter te beveiligen.”

De ontwerp-richtlijn over aanvallen op informatiesystemen komt eind februari in stemming in de commissie Burgerlijke Vrijheden. Dan zal ook over amendementen worden gestemd.