Weblog Week 1

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Thursday, January 12 2012.

Allereerst allen een welgemeend gelukkig, gezond en voorspoedig 2012 gewenst !!

Zondag morgen, eerste dag van het nieuwe jaar, naborrelen van oudejaarsavond met vrienden en dan op de fiets naar ons dorp voor een bezoekje aan een ander vriendenstel om daar ook nog even de nieuwjaarswensen te brengen en de bijbehorende borrel te nuttigen. Helaas blijkt ons uithoudingsvermogen groter dan dat bij deze vrienden, want ze zijn allen al naar huis. Dan op fiets verder langs een jongeren-uitgaansgelegenheid richting een plaatselijk café. Onderweg worden we door enkele geschrokken jongeren, die de verkeerde kant van het fietspad benutten, gewaarschuwd. We denken dat ze waarschuwen in verband met de tegengestelde fietsrichting van betrokkenen, maar dan knalt er vanaf een lantaarnpaal - dicht bij ons - een enorm stuk vuurwerk een verkeersbord los. Er komen ook vlammen die weer snel doven. We schrikken echt maar kunnen weinig doen, de onverlaten zijn richting "oudejaars-jongeren-dansfeest". Op onze tocht naar het centrum zien we dan nog achter een woning in het centrum een "vreugdevuur" in de tuin, maar de hoeveelheid rook en stank doet vermoeden dat hier ook vooral plastic wordt verbrand. De attente politie is snel ter plaatse om dit op te lossen. We gaan nog even het café in maar dan toch vlot naar huis. En na enkele uren slaap presenteer ik een nieuwjaarsradioprogramma dat toch goed beluisterd blijkt te zijn, hoor ik achteraf. Veel nieuwjaarsmuziek, een interview van mijn radio-collega met de burgemeester als nieuwjaarswens, en wat actueel nieuws. Leuke actie van onze lokale radiozender, en ik heb er zelf ook echt plezier in. Gaan we zeker volgend jar weer doen. Lokale radio kan zo verbindend zijn in gemeenschap.

Na afloop naar huis en dan een dagje rond naar familie en bekenden om nieuwjaar te wensen en de traditionele oliebollen en wijntjes of biertjes te proeven. Leuke sfeer. Gezellig bij iedereen. Als we 'savonds naar huis gaan besluiten we ons toch nog even in gala-outfit te hijsen en naar een Winterswijks Galafeest te gaan, dezelfde lokatie als het jongerendansfest van oudejaarsavond. De sfeer is daar nu echter veel plezieriger, geen rellen, en leuk publiek in feestelijke uitdossing. Mijn vrouw en ik dansen en swingen tot laat, en ontmoeten veel Winterswijkers.

Maandag is mijn kantoor morgen en met het personeel drink ik koffie op het nieuwe jaar. Actieve club want meerderen waren ook gisteren tot laat op het gala-feest, maar nu weer paraat. In de krant lees ik het commentaar van de organisatoren van het oudejaars-dansfeest, dat diverse keren door de politie is bezocht en waar diverse keren kleine knok-partijen blijken te zijn geweest. Treurig hoe ook hier een heel kleine groep het voor wel 1000 mensen verpest. Maar ik deel de analyse van de organisatoren niet, dat de gemeente dan maar extra geld voor beveiligers moet betalen, omdat er anders rellen op het marktplein in het centrum zouden komen als dit dansfest er niet zou zijn.

Dit is een puur commercieel gebeuren en dat is ook goed, maar om dan gemeenschapsgeld in te zetten onder de druk van rellen gaat mij echt te ver. Vaak geven dergelijke gratis toegankelijke feesten etc. ook weer aanleiding tot rellen of knok-partijen. Mijn oplossing is als organisator gewoon nog meer beveiligers inzetten en een scherper deurbeleid voeren. De goeden hoeven niet voor de kwaadwillenden te betalen en de goeden moeten ook een leuk feestje kunnen hebben dat niet door raddraaiers wordt verstoord. Dat is ook een commercieel belang. Hier komen we vast in de lokale politiek nog over te spreken.

Het is verder een erg rustige dag van wat opruimwerk en niksen. Bijkomen van feestdagen.

Dinsdag is de Amsterdamse dochter jarig. Geen verjaardagsvisite, dat komt later. Wel felicitaties per SMS en telefoontjes.

's Middags dan naar de provinciale Nieuwjaarsreceptie in het Provinciehuis met de voorzitter en secretaris van onze VVD afdeling. Leuk bijpraten en velen uit provincie-politiek getroffen. Ook enkele contacten voor een vervolgafspraak, en natuurlijk diverse verzoeken om in Den Haag ook op de Gelderse zaak te letten.

Via mail contact met Aaltense raadsleden die zich zorgen maken over de consequenties van Wet Werk en Bijstand. Zij hebben contact met een dochter met zieke moeder die dan op inkomen van dochter zouden moeten leven terwijl die dochter andere toekomstplannen heeft, en daarvoor wil sparen. Maar op zo'n specifiek geval kan en wil ik niet zo maar reageren, want ken alle ins en outs van dat geval te weinig. bovendien hebben we portefeuilleverdeling in fractie in Den Haag. Nadien toch een reactie en in hoofdlijn komt het erop neer dat het inderdaad de bedoeling is de bijstand echt alleen te zien als een laatste voorziening in het levensonderhoud als er niks anders aan inkomsten meer (mogelijk) is. Daarmee worden mensen extra geactiveerd, en dat is ook rechtvaardig ten opzichte van mensen die met een minimum inkomen ook dagelijks werken, waarvan de kinderen een krantenwijk doen etc. deze werkzaamheden moeten ook lonen en dus moet er verschil zijn in inkomen in die situaties. Maar het is aan gemeentes om hierin maatwerk te leveren . Voor dat maatwerk, en het voorkomen van negatieve stapelingseffecten (cumulatie) hebben we in Den Haag 90 miljoen extra uitgetrokken.

Woensdagmorgen lees ik in de krant dat er (veel) kritiek is op een provinciaal etentje van het college van GS met alle burgemeesters en ook op de kosten van de provinciale nieuwjaarsreceptie. Maar ik denk toch dat een keer per jaar zo'n ontmoeting wel moet kunnen en de kosten zijn echt niet buitensporig. Later in de middag ga ik met mijn vrouw naar de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Arnhem. Dat is in de Eusebiuskerk, midden in Arnhem. Ook hier veel goede contacten en een leuk concert van het Gelders Orkest, dat op deze wijze ook in het zonnetje wordt gezet en gesponsord. Kost wel wat, maar je hebt ook wat.

Ook hier is natuurlijk enige kritiek op de kosten. Maar ook veel aandacht voor alle goede zaken waarmee men in Arnhem bezig is. Onze Winterswijkse oud-wethouder Henk Kok (nu Groen Links) doet het hier bijzonder goed. Past ook wel in zo'n grotere stad, viel in Winterswijk door de verkiezingsuitslag buiten het college, maar werd door Arnhemse Groen Links problemen plots gevraagd daar wethouder te worden en woont daar ook min of meer, voordat mensen daar vragen over stellen. Tja en wat wonen betreft: de grenzen vervagen tussen wonen en tijdelijk verblijven of recreëren en zoals bekend ben ik daar zeer liberaal in. Wel vind ik dat bestuurders tussen de bewoners en ondernemers in de stad moeten staan en dat kan het beste als je er woont en dat is ook een plicht/afspraak. Dus gewoon doen. Zo'n receptie loopt door leuke contacten vaak langer door dan gedacht, dus met uurtje rijden rond middernacht weer thuis.

Donderdag met huurders van een bedrijfswoning een gesprek om de huur op passende wijze voort te zetten, nu als gewone huurders. Had zelf nog die contacten en zal dit ook zelf regelen. Als ik thuis kom is mijn dochter er, zij is bij arts geweest over haar zwangerschap. Heeft buikpijnen en zorg. Wordt vanmiddag nader bekeken. Melding niet meteen grote zorg, maar... Later in de middag horen we dat onderzoek heeft uitgewezen dat vrucht niet levensvatbaar was en er geen harttoon meer is. Zwangerschap zal stoppen. Verdriet en teleurstelling, maar beter nu relatief vroeg in die zwangerschap dan later relativeren we maar met elkaar. Het is niet anders. Het leven gaat door is dan een veel gehoorde kreet en dat is ook zo. Maar.....

's Avonds dan onze VVD fractievergadering in Winterswijk. De actualiteit besproken, zoals wenselijkheid van consumenten vuurwerk, de oudejaarsfeesten, de discussie over samenwerken tussen Achterhoekse ziekhuizen en een eventuele fusie met gevolgen voor vestiging van "ons" ziekenhuis in Winterswijk, ook hier de kosten van onze nieuwjaarsreceptie ( € 5000,--) en daarna vooral de commissie-vergaderingen voorbereid. Samen met onze wethouder zien we niks in het voornemen om industriegrond als gemeente in erfpacht uit te geven omdat dit voor bedrijven gunstiger zou zijn. Wel positief zijn we over voortzetting van de activiteiten van het Steengroevetheater, maar we willen er niet meteen gemeentelijk geld bij leggen. Er zijn meer goede initiatieven en particulier initiatief kan prima, eventueel met beetje morele en praktische support van gemeente. Zorgen hebben we over onrust die een WMO brief geeft bij betrokkenen die weten dat ze een deel van het geld of zorg moeten inleveren en daarover een gesprek krijgen. Duidelijkheid, al is het maar alleen over de datum van zo'n gesprek, kan veel onrust wegnemen. Gaan we aandacht voor vragen.

Vrijdag vervolg gesprek -nu met verhuurder- over de huurvoortzetting van een klant. Komt prima voor elkaar denk ik. Raakt wel de basis van het leven van velen: wonen en de woonzekerheid, zeker als je op leuke plek woont. Dus rust en vertrouwen nodig en dat is er wel geloof ik, van beide kanten.

's Middags dan vanaf 14.00 coalitie-overleg. We bespreken de fusie-gesprekken van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en onze inzet als gemeente daarbij. Wel groot belang, maar we gaan er niet over. Dus volgen en kijken of er door gemeente iets gedaan kan worden. Verder toekomst, waardering voor en betrokkenheid van raadsleden bij het Steengroeve-theater besproken. We willen graag dat het doorgaat, is een goede zaak, waardering is er ook zeker, maar ook zorg over rolverdelingen. college zal meer empathie tonen. Daarna ook gesprek over de financiële toekomst. Wordt lastig, geen OZB verhoging is afspraak en daar gaan we ook van uit, maar verder snijden in organisatie is ook maar beperkt mogelijk. Komen dus dan echte keuzes als er verdere ingreep nodig is.

Politiek is vaak kiezen, soms uit twee kwaden. Maar dat gaan we wel doen, daarvoor zijn we gekozen. Ook in Den Haag als dat nodig is.

Dan om 16.30 een toelichtend gesprek met de directeur van het SKB met de fractievoorzitters en een delegatie van het college. We worden (bijna allemaal) enigermate gerustgesteld door de meldingen over uitgangspunten bij een samenwerking, o.a. de aanrijtijden voor trauma-situaties maken dat er dichtbij een ziekenhuis voorziening moet blijven. Maar enige specialisatie en daamee verlies van stukje zorg dichtbij lijkt onvermijdelijk. Als voorbeeld wordt gesproken over te gering aantal bevallingen (en dat vind ik persoonlijk dan gezien mijn dochter's bericht wel wrang) maar het is wel van belang in de financiën van het SKB. Bevallingen zullen overigens wel in Winteswijk blijven is verwachting. Als VVD willen we ook wel regionaal kijken, maar werkgelegenheid en een medische voorziening in Winterswijk houden is ook van belang. Gesprek duurt lang en is soms ook fel, maar gaat ook ergens over. We komen wel tot een gezamenlijke persverklaring, waar ieder dan zelf nog een nuance op aanbrengt. Eind februari of begin maart weten we uitkomst van onderzoek. We houden nauw contact met de directie, maar zij beslissen uiteindelijk, en niet de gemeenteraad !!

's Avonds dochter en kleinzoon David bij ons om mee te eten. En dan visite van mijn jarige vrouw, omdat we morgen op haar verjaardag een Rotary-nieuwjaarsbijeenkomst hebben. Goed zo'n familie-bijeenkomst, maar nu wat gedrukt door bericht dat onze dochters zwangerschap niet goed gaat, Er is geen hartje meer te horen. Je mist iets dat je nog niet hebt gekend. Het kan echter ook veel erger, bijvoorbeeld wanneer je in de krant leest van twee meisjes (11 en 12 jaar) die door koolmonoxide vergiftiging in badkamer omkwamen. Triest.

Zaterdag morgen ga ik met een raads-collega naar Doetinchem voor een regionale VVD bestuurders bijeenkomst. Onderwerp verbindingen via kabel en glasvezel. Is hier rol voor overheid en is dit een nutsvoorziening , of is het iets van de markt. We denken toch dat laatste, waarbij enige faciliterende rol zou kunnen bijvoorbeeld met wat subsidie van Europa, maar de mensen die buitenaf wonen en daar dus meer moeten betalen voor een kabel of glasvezel hebben ook veel voordelen van dat buitenaf wonen. Het is wel zaak dat niet de politiek maar het bedrijfsleven het communicatie-verbindingsmiddel kiest en daar ook het risico in draagt. Kabel, glasvezel of mogelijk straalverbinding, zoals bij TV kan allemaal. We zien de ontwikkelingen komen maar zijn weer bij gepraat.

Daarna ook van alle gemeentes de actualiteit gehoord. Altijd goed elkaar zo op te zoeken. Zo gaan we ook samen werken aan meer jeugd-leden voor VVD en toekomstige raadsleden. VVD is partij van de toekomst, en de jeugd heeft die toekomst.

Op rit naar huis nog met collega raadslid bijgepraat en ook contact gehad met de coalitiepartners over onze inzet voor SKB en de wijze waarop we daar invloed op kunnen en willen nemen. Even rust lijkt beste, maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over.

's Middags veel bijleeswerk en bureauopruiming gehouden. Dan naar de Rotary nieuwjaarsbijeenkomst met een leuke dans-lerares die ons nog wat etiquette bijbrengt en op leuke wijze iedereen tussen de gangen door actief krijgt. Rotary is best een actieve club, en zeker een leuke club, maar dat wist ik al.

Ook hier maken de mensen zelf het feest, en de sfeer. Eigen initiatief loont en dat is maar goed ook, ook in 2012.

Tot volgende week.

Johan Houwers