Politieke partijen moeten maatschappij beter weerspiegelen

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, January 12 2012.
Politieke partijen moeten maatschappij beter weerspiegelen
Bron: Blog Thijs Berman

Politieke partijen kunnen veel meer doen om migranten en minderheden bij de politiek te betrekken. Dat blijkt uit Europees onderzoek, uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië door de Migration Policy Group. De Migration Policy Group presenteerde vandaag de resultaten tijdens een speciale vergadering van de Anti-Racisme en Diversiteits Werkgroep in het Europees Parlement, onder leiding van Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement.

"Elke burger heeft het recht op vertegenwoordiging, ongeacht zijn afkomst, ras, geloofsovertuiging of seksuele voorkeur. Politieke partijen moeten geloofwaardige stappen maken om te laten zien dat zij midden in de maatschappij staan en de meningen en overtuigingen van zo veel mogelijk burgers vertegenwoordigen. Dit gebeurt nu nog veel te weinig", stelt Bozkurt vast.

De Europese onderzoekers stellen daarom een handleiding tot meer diversiteit voor. Allereerst is het voor actieve participatie belangrijk dat migranten het recht krijgen om te stemmen en om gekozen te worden. Dat is niet in alle EU-landen het geval. Daarnaast moeten politieke partijen werken aan het actief werven van zowel leden als kandidaten met verschillende achtergronden en ze ondersteuning bieden bij een politieke carrière.

Bozkurt: "Niets komt vanzelf. Burgers moeten zichzelf actief opstellen en hun plek binnen de partijen en op de kieslijsten opeisen. Er zijn meer gekwalificeerde kandidaten dan ooit tevoren. Het is aan politieke partijen om juist gebruik te maken van de verschillende achtergronden, kennis en ervaringen van mensen. Een voetbalwedstrijd win je immers ook niet met 11 verdedigers, maar met een groep mensen die elkaars kwaliteiten aanvullen."

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual