Democratie boven alles in Europa

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, January 12 2012.
Democratie boven alles in Europa
Bron: Blog Emine Bozkurt

"De democratische waarden van de Europese Unie staan op het spel in Hongarije. Daar jaagt de regering-Orban wetten door het parlement waardoor de macht van de heersende rechts-nationalistische Fidesz-partij voor jaren in beton wordt gegoten. Verzet van de oppositie wordt met inzet van politietroepen gebroken en dat gebeurt in alle openbaarheid. Europa moet nu ingrijpen en de democratie en burgerrechten in Hongarije beschermen. Dat is een historische verplichting en verantwoordelijkheid", aldus Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement.

"Ik roep mijn collega’s van het CDA op om hun partijgenoot Orban, die ook vice-voorzitter is van de Europese Volkspartij, op het matje te roepen en de democratie in Europa voluit te steunen. Zo niet, dan levert ze gedoogsteun aan een dictatuur in wording."

Nationalisme

De Hongaarse premier, Viktor Orban, leidt sinds zijn overwinning de facto een éénpartijstaat. Hij kan rekenen op tweederde meerderheid in het parlement, krijgt gedoogsteun van het extreemrechtse Jobbik, die berucht is om haar haatcampagne tegen minderheden.

Op 1 januari jl. werd een omstreden nieuwe grondwet van kracht. Een grondwet die de rechten van homo’s en vrouwen terugdraait door een strikt heteroseksuele opvatting van het huwelijk aan te houden en een absoluut verbod op abortus vast te leggen. Daarnaast beperkt de nieuwe grondwet de bevoegdheden van de rechterlijke macht, de onafhankelijkheid van de media, de centrale bank en de nationale privacy commissaris. "De grondwet verwijst ook naar “Groot-Hongarije”; het Hongarije van vóór de Eerste Wereldoorlog. Dit is nationalisme pur sang en een bedreiging voor de buurlanden", zegt Bozkurt.

Dictatuur in wording

Hongarije lijkt af te glijden naar een dictatuur. Het massaal protest van de Hongaren op de straat wordt niet gehoord. Bozkurt : "Het moet duidelijk zijn dat dictaturen in Europa verleden tijd zijn. We moeten ingrijpen om Hongarije opnieuw op het democratisch pad te brengen. De PvdA in het Europees Parlement roept voorzitter Barroso van de Europese Commissie op om daadkrachtig op te treden."

De Europese Commissie kan de Hongaarse regering formeel dwingen wetten aan te passen en terug te draaien. Gebeurt dat niet, dan kan ze Hongarije uiteindelijk voor het Europese Hof van Justitie brengen.

"Ondertussen melden Roemeense en Bulgaarse collega's uit het Europees Parlement dat hun regering de aarzeling van Europa nu al als argument neemt om dezelfde weg op te gaan als Hongarije. De PvdA veroordeelt dit sterk. De democratische rechten van burgers overal in de EU moeten gewaarborgd blijven", aldus Emine Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / timot