Nieuwe voorzitter Europarlement al in achterkamertjes afgesproken

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, January 16 2012, 16:20.
Nieuwe voorzitter Europarlement al in achterkamertjes afgesproken
Bron: Groenlinks

Door een achterkamertjesdeal tussen de christen- en sociaaldemocraten is al tweeënhalf jaar duidelijk dat de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz woensdag wordt verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Met een gezamenlijke meerderheid besloten de twee grootste partijen om dit Europese erebaantje onderling te verdelen. De eerste tweeënhalf jaar waren voor de Poolse christendemocraat Jerzy Buzek. En volgens de afspraak steunen de christendemocraten nu Schulz. GroenLinks is niet te spreken over de gang van zaken en is er niet van overtuigd dat Schulz de beste keus is voor het Europees Parlement.

Tegenkandidaat

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini overweegt haar stem uit te brengen op de tegenkandidaat van de liberalen, Diana Wallis. Wallis verzekert dat ze als een onafhankelijke voorzitter boven de partijen zal opereren. Van Schultz is het de vraag of hij daartoe in staat is, omdat hij bekend staat als een polariserende politicus.

“Het Europees Parlement heeft een voorzitter nodig die bindend kan zijn voor alle politieke groepen. Het is moeilijk voorstelbaar dat Schulz zijn gewoontes als ontactische voorzitter van de sociaaldemocraten weet om te buigen tot bruggenbouwer voor het hele Europarlement”, aldus Sargentini.

Hongarije

Ondanks de deal tussen de twee grote partijen is Schulz blijkbaar niet zeker van de steun van alle christendemocraten, constateert Sargentini. Ze ziet Schulz heel terughoudend reageren op de situatie in Hongarije, waar de christendemocratische regering onder vuur ligt.

“Al sinds de zomer zie ik de sociaaldemocraten politiek conservatief opereren, om de christendemocraten niet op de tenen te trappen.”