Inzameling elektronisch afval moet ambitieuzer

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, January 18 2012.

De nieuwe Europese wet die de recycling van afgedankte mobieltjes, koelkasten en gadgets beter moet regelen, is "een totale teleurstelling". Dat zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "Grondstoffen worden steeds schaarser en duurder. Toch gooien we metalen als goud, zilver en kobalt met kilo´s tegelijk weg. Het is onbegrijpelijk dat lidstaten, waaronder Nederland, de wet zo hebben afgezwakt." In de nieuwe wet worden alleen winkels groter dan 400 vierkante meter verplicht elektronisch afval van consumenten terug te nemen. De richtlijn treedt pas over 7 jaar in werking. "Daaruit spreekt geen enkele urgentie noch ambitie."

Akkoord

Het Europees Parlement staat op het punt een akkoord van de Europese Commissie met de EU-lidstaten goed te keuren. Na het debat vanmiddag stemt het Parlement morgen hoogst waarschijnlijk in. Volgens Gerbrandy, in het Europees Parlement speciaal rapporteur voor zowel Resource Efficiency als Biodiversiteit, worden kleine ondernemingen onterecht vrijgesteld van het inzamelen van elektronisch afval. "De drempel om e-afval weg te brengen naar een afleverpunt in de buurt blijft op deze manier te hoog. Niet in elk dorp zit een Mediamarkt of BCC. Wat we met petflessen of glas kunnen - naar de supermarkt of glasbak - kunnen we toch ook wel met mobieltjes?"

Snelst groeiende afvalstroom

Elektronisch afval is één van de snelst groeiende afvalstromen in de Europese Unie. Naar schatting groeit de hoeveelheid e-afval drie keer sneller dan de hoeveelheid stedelijke vuil en het zit boordevol kostbare materialen die we van buiten de EU invoeren. "Daarom is het zo belangrijk dat we er goede afspraken over maken", stelt Gerbrandy. Het probleem van grondstoffenschaarste wordt volgens hem inmiddels breed onderkend. "Maar als er concrete maatregelen moeten komen, haken lidstaten af."

Glasbakken

Gerbrandy wil een voorbeeld nemen aan de manier waarop glas in Europa wordt ingezameld. "Op het hele continent zijn consumenten prima in staat flessen naar de glasbak te brengen. Veel elektronisch afval is niet veel groter dan een glazen fles en hoe vaak gooi je nou elektronica weg? Terugbrengen naar de winkel is echt niet teveel gevraagd."