Europarlement ziet begrotingspact van regeringsleiders niet zitten

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Wednesday, January 18 2012, 17:17.
Europarlement ziet begrotingspact van regeringsleiders niet zitten
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement sprak woensdag met grote meerderheid haar twijfels uit over het 'begrotingspact' dat de EU-landen, minus het Verenigd Koninkrijk, willen sluiten. Het verdrag is overbodig, te eenzijdig gericht op begrotingsdiscipline en dreigt de democratie te ondermijnen, zo constateert het Europarlement. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat nationale parlementen, zoals de Nederlandse Tweede Kamer, zich even kritisch zullen opstellen als het Europarlement.

Pact passeert democratische parlementen

“We kunnen de belangrijkste doelen van dit pact kunnen ook langs de normale weg van Europese wetgeving bereiken", stelt Eickhout. “De nationale regeringen roepen juridische problemen over zich af door de Europese instellingen, waaronder het democratisch gekozen Europarlement, te passeren.”

In het begrotingspact ondergraven de regeringsleiders de positie van nationale parlementen en van het Europees Parlement. Zo bevat het ontwerp een doelstelling voor het structurele begrotingstekort van de deelnemende landen die afwijkt van de doelstelling die de lidstaten en het Europarlement vorig jaar nog hebben vastgelegd bij de aanscherping van het Stabiliteitspact door het zogenaamde sixpack. “Het Europees Parlement verzet zich terecht tegen dubbele maatstaven”, aldus Eickhout.

Schuldenrem

De opname van een schuldenrem in nationale grondwetten is het belangrijkste motief voor bondskanselier Angela Merkel om dit pact door te drukken. “Zoiets kunnen we inderdaad niet regelen via EU-wetgeving”, zegt Eickhout. Maar juist dit onderdeel van het pact lijken de regeringen nu te moeten afzwakken, omdat het voor een aantal landen, zoals Finland en Denemarken, grote constitutionele problemen schept. “Dat onderstreept de overbodigheid van het pact.”

“Mijn belangrijkste bezwaar blijft dat dit pact de eurocrisis niet oplost, maar verergert door de eenzijdige nadruk op begrotingsdiscipline”, aldus Eickhout die zich hierin gesteund ziet door het Europees Parlement.

Als ook de sterkere eurolanden om het hardst gaan bezuinigen, dan valt de Europese economie stil en wordt het voor de zwakkere eurolanden alleen maar moeilijker om hun bezuinigingsdoelen te halen. Zelfs kredietbeoordelaar Standards & Poor's stelde vorige week vast dat de eurozone zichzelf hiermee in de voet dreigt te schieten. Juist daarom verlaagde het de rating en de vooruitzichten voor een groot aantal eurolanden.

Eickhout: “Kort gezegd: de belangrijkste bedreiging voor de Nederlandse AAA-status is de bezuinigingsobsessie van het kabinet-Rutte en zijn Europese vrienden.”

Gebrek aan solidariteit

Daar komt nog een gebrek aan Europese solidariteit nog bij, volgens Eickhout. Er is dringend behoefte aan actie om de Zuid-Europese eurolanden te helpen hun staatsschuld te financieren tegen een houdbare rente. “Ik ben blij dat het Europarlement zich vandaag duidelijk heeft uitgesproken voor de benodigde maatregelen: een gezamenlijk schuldenafbetalingsfonds en euro-obligaties.”