Van Baalen: Europees Parlement moet Hongaarse premier Orban met respect ontvangen

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, January 18 2012.

Hans van Baalen, leider van de VVD in het Europees Parlement, heeft zijn EP-collega´s opgeroepen om de Hongaarse premier Viktor Orban morgen, woensdag 18 januari, met respect te ontvangen.

Premier Orban heeft het EP gevraagd de bekritiseerde grondwetswijziging en de herziene wetgeving aangaande het toezicht op de Centrale Bank te mogen toelichten en verdedigen.

Van Baalen is met de ALDE-fractie van mening dat de recente wetswijzigingen in Hongarije en de eerder ingevoerde mediawet in de praktijk een gevaar voor de democratie en de rechtsstaat in Hongarije kunnen betekenen. Van Baalen steunt de gang naar het Europese Hof van Justitie door de Europese Commissie. Deze zogenaamde inbreukprocedure leidt ertoe dat de Hongaarse wetten aan de Europese verdragen worden getoetst. Het Hof kan aangeven op welke gebieden de nieuwe wetgeving moet worden aangepast om EU-proof te worden.

Van Baalen wijst een emotionele heksenjacht af. Het EP moet zakelijk met Orban in debat gaan. Overreacties en politieke correctheid werken contra-productief. Een extra verantwoordelijkheid ligt bij de Europese Volkspartij (EVP), de christen-democratische fractie in het EP, waarvan Fidesz (partij van premier Orban) lid is.