Hongarije ter verantwoording in Europees Parlement - Main contents
"De Hongaarse premier Orbán moet beseffen dat de EU niet tornt aan de fundamentele democratische principes", zegt Emine Bozkurt voor de PvdA in het Europees Parlement. "Het kan niet zo zijn dat als je eenmaal lid bent van de EU de democratie eventjes teruggedraaid kan worden. Dat heeft het Europees Parlement de Hongaarse premier bijzonder goed duidelijk gemaakt."
De Hongaarse premier Victor Orbán kwam afgelopen week naar het Europees Parlement in Straatsburg om er zijn omstreden wetten toe te lichten. Dit heeft een premier van een EU-lidstaat nog nooit eerder gedaan. Bozkurt vindt het goed dat een EU-leider zich verantwoordt in het Europees Parlement, waar het debat over democratisch Europa ook thuis hoort.
"De democratische waarden van de Europese Unie staan op het spel in Hongarije. De regering van Orbán jaagt wetten door het parlement waardoor de macht van de heersende rechts-nationalistische Fidesz-partij voor jaren in beton wordt gegoten. Verzet van de oppositie wordt met inzet van politietroepen gebroken en dat gebeurt in alle openbaarheid. Europa moet nu ingrijpen en de democratie en burgerrechten in Hongarije beschermen. Dat is een historische verplichting en verantwoordelijkheid."
Nationalisme
Orbán leidt sinds zijn overwinning de facto een éénpartijstaat. Hij kan rekenen op een tweederde meerderheid in het parlement, krijgt gedoogsteun van het extreemrechtse Jobbik, die berucht is om haar haatcampagne tegen minderheden.
Op 1 januari 2012 werd een omstreden nieuwe grondwet van kracht. Een grondwet die de rechten van homo’s en vrouwen terugdraait door een strikt heteroseksuele opvatting van het huwelijk aan te houden en een absoluut verbod op abortus vast te leggen. Daarnaast beperkt de nieuwe grondwet de bevoegdheden van de rechterlijke macht, de onafhankelijkheid van de media, de centrale bank en de nationale privacy commissaris. "De grondwet verwijst ook naar 'Groot-Hongarije'; het Hongarije van vóór de Eerste Wereldoorlog. Dit is nationalisme pur sang en een bedreiging voor de buurlanden", zegt Bozkurt.
Dictatuur in wording
Hongarije lijkt af te glijden naar een dictatuur. Het massaal protest van de Hongaren op de straat wordt niet gehoord. Bozkurt: "Het moet duidelijk zijn dat dictaturen in Europa verleden tijd zijn. Ik roep mijn collega’s van het CDA op om hun partijgenoot Orban, die ook vicevoorzitter is van de Europese Volkspartij, op het matje te roepen en de democratie in Europa voluit te steunen. Zo niet, dan levert ze gedoogsteun aan een dictatuur in wording."
Inbreukprocedures
De Europese Commissie heeft intussen bekend gemaakt drie zogeheten ''inbreukprocedures'' te beginnen tegen Hongarije: ''Eindelijk spreekt de Europese Commissie klare taal", reageert Bozkurt. "Na analyse van de nieuwe Hongaarse grondwet, is het ook voor de Europese Commissie duidelijk dat die in strijd is met Europese wetgeving. Op het spel staan fundamentele waarden van de EU: in een democratie moet er een scheiding zijn tussen wetgevende, uitvoerende en rechtelijke macht. Hongarije zal zijn grondwet moeten aanpassen." Hongarije krijgt een maand de tijd om te reageren. Bij onwil kan de Europese Commissie naar het Europese Hof stappen.
Hongarije voorbeeldfunctie
Bozkurt ondersteunt de nu genomen maatregelen van de Europese Commissie, maar is teleurgesteld dat ze de Hongaarse mediawet buiten schot laat. Ook de onafhankelijkheid van de pers in Hongarije wordt door de nieuwe wet ondermijnd. Bozkurt is daarom bereid tot het uiterste te gaan: "Wij kunnen schendingen van mensenrechten elders op de wereld niet veroordelen en ondertussen wegkijken als diezelfde burgerrechten in EU met voeten worden getreden. En dat zullen we ook niet doen! Als Hongarije zich niet houdt aan de Europese wetten en waarden, dan moet het zwaar bestraft worden, door bijvoorbeeld het stemrecht van het land in de EU te ontnemen. Dat kan volgens artikel 7 in het Europees Verdrag. Deze ondemocratische evoluties mogen niet overwaaien naar andere lidstaten, zoals nu al zichtbaar in Roemenië en Bulgarije. Het is uitermate belangrijk dat we meteen onze tanden laten zien en zo nodig doorbijten.''