Nederland jent migranten met torenhoge kosten verblijfsvergunning

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, January 20 2012, 10:23.
Nederland jent migranten met torenhoge kosten verblijfsvergunning
Bron: Groenlinks

Nederland is doelbewust bezig om migranten te jennen met torenhoge kosten voor hun verblijfsvergunningen. Die stelling van Europarlementariër Judith Sargentini wordt nu ondersteund door de hoogste adviseur van het Europees Hof van Justitie. Binnen een paar maanden doet het Hof een uitspraak in een zaak die de Europese Commissie aanspande tegen Nederland over te hoge leges voor verblijfsvergunningen.

“Gelukkig beschermen Europese afspraken ook de rechten van migranten. Ik ga er vanuit dat het Hof dit advies opvolgt”, stelt Sargentini. Ze vroeg eerder al aan de Europese Commissie op opheldering en ziet nu haar twijfels bevestigd door het Europees Hof.

Volgens Sargentini kon de Nederlandse overheid van mijlenver al zien aankomen dat de hoge leges tegen Europese afspraken ingaan. Nederland kan op geen enkele manier verklaren waarom de kosten voor een verblijfsvergunning in Nederland zeven tot zevenentwintig keer hoger zijn dan de vergelijkbare kosten voor Nederlanders en EU-burgers.

De hoogste adviseur van het Europees Hof van Justitie bevestigt met zijn advies de antwoorden van de Europese Commissie op vragen van Sargentini. De Europese Commissie stelde toen dat de Nederlandse praktijk niet 'billijk' is en dat te hogen kosten in strijd kunnen zijn met Europese rechten van migranten.

“Het Nederlandse kabinet zal zich moeten schikken naar de onderlinge Europese afspraken overde normale omgangsvormen met mensen van buiten Europa”, regeert Sargentini.