Straatsburg deze week, 16 tot 19 januari 2012

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, January 20 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Herverkozen als EVP-woordvoerder Regionaal Beleid

Op woensdag 18 januari jl. heb ik van mijn collega's van de EVP-fractie in het Europees Parlement het vertrouwen gekregen om tot de Europese verkiezingen in 2014 door de gaan als woordvoerder Regionaal Beleid. Ik ben hier erg blij mee. Het sterkt mij in mijn streven mij vol in te blijven zetten voor de regio's en steden.

Naast mijn herverkiezing vond onder andere de verkiezing van een nieuwe parlementsvoorzitter plaats. De keuze viel, na 2.5 jaar de Pool Jerzy Buzek van de Europese Volkspartij, op de Duitser Martin Schulz van de sociaal democraten. Lees verder.

Ruimtevaart belangrijk voor Europese innovatiekracht en concurrentievermogen

Op donderdag 19 januari heeft het Europees Parlement zich uitgesproken voor een sterk Europese ruimtevaartbeleid. Een zeer belangrijke en succesvolle sector, vooral ook in Nederland, waar elke euro aan investeringen meer dan verdriedubbeld wordt, zo bleek tijdens een werkbezoek aan ESA in Noordwijk. Ruimtevaart is belangrijk om meerdere redenen. Het versterkt de Europese innovatiekracht, het Europese concurrentievermogen en het Europese leiderschap op het gebied van hoogtechnologie.

Met het civiele Galileo satallietnavigatieprogramma, dat in 2015 operationeel is, wordt Europa onafhankelijk van de Verenigde Staten, Rusland en China. Erg belangrijk, gezien het feit dat de systemen van deze landen militaire systemen zijn, die in geval van crisis uitgeschakeld kunnen worden. Geen aantrekkelijke gedachte als we in ons acherhoofd houden dat een aanzienlijk gedeelte van onze economie, zoals bijvoorbeeld de logistieke sector, hiervan afhankelijk is.

Het GMES-programma is bedoeld ter bestrijding van de klimaatverandering, aantasting van het milieu en civiele bescherming door middel van systemen voor vroegtijdige waarschuwing en het beheer van noodsituaties.