Biodiversiteitscrisis kost EU 450 miljard per jaar - Main contents
Niet alleen de alomtegenwoordige eurocrisis kost Europa veel geld, ook de verborgen, stille crisis in de Europese biodiversiteit kost de EU 450 miljard euro. Per jaar. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, speciaal rapporteur Biodiversiteit van het Europees Parlement, dringt in zijn conceptrapport aan op het No Net Loss principe: wie schade toebrengt aan de natuur, moet dat compenseren.
Economische groei
Gerbrandy leidt het onderzoek van het Europees Parlement naar de strategie die het verlies aan biodiversiteit in 2020 minstens tot stilstand moet brengen. "Een kwart van de planten en dieren in Europa dreigt uit te sterven", aldus Gerbrandy bij de presentatie van zijn conceptrapport. "De vernietiging van de natuur kost jaarlijks zo'n 3 procent economische groei. Toevallig precies het bedrag dat Europa wanhopig bij elkaar zoekt voor het reddingsfonds van de euro. Maar dan jaar in, jaar uit."
Natuurlijk kapitaal
D66 is niet blind voor de noodzaak om tijdens een economische crisis te bezuinigen. Voor de financiering van zijn plannen zijn er volgens Gerbrandy naast publiek geld daarom creatieve oplossingen nodig. Natuurlijk kapitaal moet een plaats krijgen in nationale jaarrekeningen. Gerbrandy: "Als je een bos kapt, levert dat geld op. Terwijl het laten staan van dat bos geen behoud van kapitaal oplevert. We moeten dat laatste net zo goed in de boeken laten terugkomen."
Compensatie
Gerbrandy pleit daarnaast voor het No Net Loss principe: overheden en bedrijven moeten de schade die zij toebrengen aan de natuur, goedmaken via de financiering van compensatieprojecten. Hiermee wordt in Europa, maar ook in de VS al geëxperimenteerd. "Ik wil dat we dat principe in heel Europa verplicht stellen. Dat is de meest effectieve manier om de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen", stelt de D66-politicus. Volgens Gerbrandy moeten ook de subsidies die schade aan natuur toebrengen zo snel mogelijk worden afgebouwd. "Nu betalen we dubbel: we financieren de afbraak en moeten het vervolgens voor veel geld repareren."
Historische kans
De Europese Unie heeft dit jaar een historische kans om grote stappen te zetten. In 2012 herziet de Europese Commissie zowel het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, het Cohesiebeleid als het Europese Visserijbeleid. "Ik pleit voor een geïntegreerde aanpak. Op al deze terreinen moet biodiversiteit prioriteit krijgen." Zo mogen boeren alleen nog subsidie ontvangen als ze 'groen' produceren, vindt Gerbrandy. Visserijsubsidies moeten afgeschaft vóórdat de zeeën zijn leeggevist, visquota moeten strenger gecontroleerd en bijvangst moet worden teruggegooid. Gerbrandy: "Als vissers verduurzamen en vis even de ruimte krijgt, kunnen ze op termijn méér vangen dan nu - zonder negatieve ecologische gevolgen."
Groot denken
In 100 jaar zijn de populaties van inheemse wilde soorten drie keer kleiner geworden. Het uitsterven is niet alleen bedreigend voor planten en dieren, maar uiteindelijk ook voor het voortbestaan van de mensheid. Voor onze gezondheid, voedsel, schone lucht, schoon water en economie zijn we volledig afhankelijk van de natuur. Europa moet 'groot' durven denken, vindt Gerbandy. Hij stelt voor in gebieden met schrale grond een Europese wildernis te creëren met de allure van een nationaal park als Serengeti in Kenia of Yellowstone in de VS. "Op dit moment proberen we met EU-subsidies wanhopig te voorkomen dat boeren uit dat soort gebieden wegtrekken. Het zijn echter gebieden zonder enige agrarische toekomst. Het is uitzichtloos beleid. Een radicaal nieuwe aanpak kan toeristen trekken en veel meer perspectief bieden."
Daden
Gerbrandy ergert zich mateloos aan de opstelling van de Nederlandse bewindslieden in dit dossier. De twee staatssecretarissen Bleker en Atsma, beide van CDA-huize, bezigen mooie woorden, maar zetten die nooit om in daden. "De vorige Europese strategie heeft jammerlijk gefaald. Maar toch verandert er niets, ook niet in de Nederlandse houding. Tegen Bleker en Atsma zou ik willen zeggen: put your money where your mouth is . Het CDA staat voor het gezin als hoeksteen van de samenleving maar lijkt niet te geven om de generaties die na ons komen."
Voor meer informatie over biodiversiteit zie:
http://www.pbl.nl/dossiers/biodiversiteit/veelgestelde_vragen