Hervorming EU privacywetgeving: 'EU-privacy alert' pop-up nodig

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, January 24 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Het CDA in het Europees Parlement is voorstander van het invoeren van een EU privacy alert pop-up, wanneer burgers op het punt staan via internet hun

privégegevens te delen.

Dit naar aanleiding van de voorstellen om de privacyregels uit 1995 aan te passen aan het internettijdperk, die de Europese Commissie naar verwachting morgen zal bekend maken. Uit gelekte informatie blijkt dat burgers het recht krijgen om strikt persoonlijke informatie van het internet te laten verwijderen. Zo voorkomen we dat tieners die zonder na te denken uitdagende foto's op internet zetten hiermee gechanteerd worden, of hier later bij sollicitatiegesprekken problemen mee krijgen. Ik heb hiertoe al in 2010 opgeroepen en ben blij dat de Commissie nu actie onderneemt. Beter laat dan nooit. De voorstellen gaan hem op één punt nog niet ver genoeg. De individuele burger moet met een pop-up gewaarschuwd worden wanneer hij op het punt staat privacy-gevoelige gegevens te delen. Ik stel een 'EU-privacy alert' pop-up voor, iets vergelijkbaars als het 'geld lenen kost geld'-label. Bedrijven die niet mee werken, kunnen een fikse boete krijgen, tot 1% van de jaaromzet. Ook krijgen bedrijven de plicht om verlies en diefstal van data binnen 24 uur te melden. Burgers krijgen tevens het recht om hun data mee te nemen als ze via het internet overstappen naar een ander bedrijf. Zo hoef je niet steeds opnieuw formulieren in te vullen.

Deze maatregelen, die naar verwachting in 2014/2015 in gaan, zorgen voor een meer uniforme regeling dan de huidige. Dit is belangrijk voor de verdere ontwikkeling in Europa van de E-Commerce sector. In Nederland zorgt deze sector voor 25% van nieuwe banen.