Europarlementariër GroenLinks vindt voorstellen voor verbeteren digitale privacy 'goede stap'

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, January 25 2012, 14:04.
Europa zet stap in verbeteren digitale privacy
Bron: GroenLinks Europa

Europeanen verdienen een betere bescherming van hun privacy op internet. Zo krijgen burgers meer controle over de gegevens die bedrijven over hen verzamelen. Dat staat in nieuwe wetgeving over de bescherming van persoonsgegevens die eurocommissaris Viviane Reding i woensdag presenteerde. Europarlementariër Judith Sargentini i steunt de voorstellen om de privacy in het digitale tijdperk te verbeteren, maar betreurt het dat de voorgestelde regels soepeler zijn voor overheden.

“Je bent eigenaar van je eigen persoonsgegevens. Bedrijven mogen dus jouw persoonsgegevens alleen verwerken als je daar expliciet toestemming voor geeft.” Dat is het terechte uitgangspunt van de Europese Commissie i, aldus Sargentini.

Voorstellen

  • Europeanen bepalen dus zelf of bedrijven een persoonlijk profiel mogen opstellen, op basis waarvan een bedrijf gerichte reclame kan laten zien.
  • Internetters krijgen ook de mogelijkheid om die toestemming maar voor een beperkte tijd te geven, of om 'm later weer in te trekken. Dan moeten de bedrijven het persoonlijke profiel wissen.
  • Ook sociale netwerksites als Facebook of Hyves moeten het mogelijk maken om eenvoudig een profiel te verwijderen.
  • Bovendien moeten de gegevens uit een sociaal profiel makkelijk mee te nemen zijn naar een andere netwerksite, zo stelt de Europese Commissie voor.

Meldplicht datalekken

Ook krijgen bedrijven de plicht om datalekken binnen vierentwintig uur te melden, zowel aan een toezichthouder als aan de getroffen gebruikers. “Die meldingsplicht is hard nodig als je bekijkt hoeveel data per ongeluk op straat belanden”, vindt Sargentini. “Deze plicht krijgt bovendien tanden: de boetes bij overtreding van de privacyregels zijn niet mals.”

Sargentini betreurt het dat het voorstel op sommige punten soepeler is voor overheden dan voor bedrijven. Reding eist van bedrijven dat zij het verzamelen van persoonsgegevens beperken tot het 'noodzakelijke minimum'. Van politie en justitie verlangt zij slechts dat het verzamelen van persoonsgegevens 'niet excessief' is. “Dat laatste criterium is zo vaag dat het nauwelijks bescherming biedt tegen verzamelwoede van de snuffelstaat. Terwijl we dankzij het DigiD-debakel in Nederland maar al te goed weten dat de overheidsorganen lang niet altijd zorgvuldig omgaan met onze data.”

Lange weg te gaan

Lang niet alle internetbedrijven zullen staan juichen bij de nieuwe wetgeving, verwacht Sargentini. Maar de kosten van het naleven van de nieuwe wetgeving zullen snel dalen, juist omdat de regels in heel Europa gelijk worden. De digitale wereld kent immers geen grenzen.

Sargentini: “Europa zet nu internationaal de toon als het gaat om gegevensbescherming. Het Europees Parlement en de Raad van Europese ministers moeten ervoor zorgen dat dat zo blijft als ze de wetsvoorstellen gaan bespreken.”