Europese politieke topfuncties beter verdelen tussen man en vrouw

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, January 25 2012.

Er moeten evenveel vrouwen als mannen worden benoemd in Europese politieke topfuncties, desnoods afgedwongen door een verplicht quotum. Europarlementariër Marije Cornelissen is blij met deze stevige aanpak van de commissie Vrouwenrechten van het Europarlement om de scheve verhoudingen in de Europese politiek recht te trekken.

Gedomineerd door mannen

“Het is te gek voor woorden hoe de Europese politiek anno 2012 gedomineerd wordt door mannen”, stelt Cornelissen. “We spreken bedrijven aan op het old-boys-network, maar moeten ook zelf in de spiegel kijken.”

Cornelissen somt op:

  • Slechts negen van de 27 eurocommissarissen zijn vrouw.
  • Bij de eurotop schuiven maar liefst 23 mannen en maar vier vrouwen langs de verzamelde pers.
  • Nationale parlementsleden en ministers van de EU zijn nog altijd driekwart mannen.
  • Maar nog belangrijker: er is geen duidelijke verbetering waar te nemen.

Cornelissen: “Zelfregulering heeft niet gewerkt en dus vraagt ik met het Europarlement nu om tijdelijke bindende maatregelen. Met deze maatregelen geven we een impuls gegeven om de zaak recht te trekken.”

Cornelissen kreeg steun voor het standpunt dat ieder land zowel een man als een vrouw voordraagt voor de functie van eurocommissaris. Europarlementariërs steken ook de hand in eigen boezem door te eisen dat er ook verandering komt in de scheve verdeling van voorzittersfuncties binnen het Europees Parlement. Naar verwachting stemt het gehele Europees Parlement in februari over het voorstel van de commissie Vrouwenrechten.