Discriminatie bestrijden op alle fronten - Main contents
Er moet nog veel meer gebeuren om discriminatie op alle fronten te bestrijden in de EU, dat vindt het gezaghebbende Europese Agentschap voor Grondrechten (FRA, Fundamental Rights Agency) in Wenen. Het Agentschap deed een grootscheeps onderzoek in de EU lidstaten en presenteerde de resultaten vandaag. "Discriminatie is wettelijk verboden in de EU, maar de bestaande wetgeving heeft een enorme tekortkoming: buiten de werkvloer is discriminatie op basis van leeftijd, handicap, geloof en seksuele voorkeur nog steeds niet verboden", legt Emine Bozkurt, namens de PvdA lid van het Europees Parlement, uit.
"We werken al jaren aan uitbreiding van die wetgeving, maar de conservatieve regeringen in de EU blijven dwars liggen. Toch is het essentieel dat er Europese regels komen die discriminatie bestrijden op alle mogelijke fronten."
Namens de Socialisten & Democraten in het Europees Parlement onderhandelt Bozkurt over die anti-discriminatie richtlijn. Vandaag kreeg zij ondersteuning hiervoor van het Europese Agentschap in Wenen.
Meer steun voor slachtoffers discriminatie
Discriminatie op basis van ras en etnische achtergrond is verboden in de EU, maar slachtoffers aarzelen nog te vaak om een aanklacht in te dienen. De kosten en de duur van een juridische procedure schrikken ze af. De nationale overheden doen er te weinig aan om de rechten van die slachtoffers te verdedigen. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het rapport. Bozkurt: "Sommige lidstaten hebben het zo moeilijk gemaakt door allerlei extra criteria op te stellen om een aanklacht te kunnen indienen. Het is van groot belang dat slachtoffers zich gesteund voelen en niet gehinderd worden door de wetgeving die er juist is om hen te beschermen. De Europese wet is immers gelijk voor iedereen."
Informatie verzamelen en verstrekken
Daarnaast stelt het Europese Agentschap vast dat de lidstaten niet of nauwelijks gegevens verzamelen over gevallen van discriminatie en bestaande aanklachten. Zo is er een onduidelijk beeld van de positie van de minderheden in de EU lidstaten en is het moeilijk om nieuw beleid voor hen te bepalen. Een centraal verzamelpunt of nationale databases zijn gewenst, volgens de FRA. "Bovendien wordt vastgesteld dat nationale campagnes tegen discriminatie vrijwel niet bestaan. Laten we daar eens mee beginnen, om iedereen bewust te maken dat er voor discriminatie geen plek is, niet op en niet buiten de werkvloeren van Europa", aldus Emine Bozkurt.
Bron afbeelding: EP Audiovisual