HSL en KM heffing: het kan verkeren

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Friday, January 27 2012, 1:39.

Het kan verkeren. Zeker als het over het verkeer gaat. Deze week staken twee hoofdpijndossiers de kop op in de Tweede Kamer: kilometerbeprijzing en de Hogesnelheidslijn (HSL). En weer heeft het kabinet een hoop uit te leggen.

Kilometerbeprijzing

In het Nederlands Dagblad van dinsdag 24 januari kondigde staatssecretaris Weekers ineens aan de kilometervergoeding van 19 cent te willen verlagen naar 13 cent. Dat was voor D66 een mooie kwestie voor het wekelijkse vragenuurtje. Want hoewel betalen naar gebruik een prima principe is om de files aan te pakken, leek het er nu op dat het kabinet vooral op zoek was naar geld voor hun nieuwe miljardenbezuinigingen.

Maar in plaats van zijn plannen te verdedigen, trok Weekers zijn plan direct weer in. Blijkbaar hadden coalitiepartners PVV en VVD hem snel zijn hok weer in gejaagd. Zo sterft een eendagsvlieg.

Een dag later zag het CDA het licht. Hun wetenschappelijk bureau stelde een algemene kilometerheffing voor. Op zich een goede eerste stap, al vraagt de aanpak van files kilometerbeprijzing naar plaats en tijd. Het CDA wil autorijden in de Friese nacht even zwaar belasten als in de Amsterdamse spits. En dat schiet natuurlijk niet op. Nog even verder denken dus.

Hogesnelheidslijn

Na eerdere perikelen rondom de HSL was het deze week opnieuw raak. Eerst bleek uit een vertrouwelijke notitie en antwoorden op Kamervragen dat de regering 166 miljoen heeft gereserveerd als compensatie voor een lagere dividenduitkering van de NS aan de overheid. Deze nieuwe tegenvaller zou het gevolg zijn van het kabinetsplan om NS zowel de hogesnelheidslijn (internationale sneltreinen) als het hoofdnetspoor (de binnenlandse intercity's) te gunnen, tot en met 2025.

Niet alleen dreigt een financiele molensteen om de nek van de belastingbetaler, ook is het maar de vraag of de reiziger beter af is met een monopolie van de NS. Want tijdens een hoorzitting over de HSL bleek dat de regering partijen als Deutsche Bahn en Virgin stelselmatig buiten de deur heeft gehouden. Dit terwijl ook regionale vervoerders als Arriva en Veolia weinig kansen krijgen op het binnenlandse spoor.

Ik zei het al, de regering heeft de komende weken heel wat uit te leggen.