Weblog week 4

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, January 30 2012.

| Reageren

Zondagmorgen kalm aan gedaan, en genoten van rust. Overdag de fractiestukken gelezen 's Avonds naar visite van jarige broer.

Maandag morgen rijd ik naar een interessant werkbezoek bij het kadaster in Zwolle. Daar worden VVD-collega Betty de Boer en ik uitvoerig bijgepraat over de vele mogelijkheden die het kadaster heeft om bij allerlei ruimtelijke ontwikkelingen nadere informatie te verschaffen over eigenaren die ouder zijn dan 65 of welke leeftijd ook, welke panden vaak van eigenaar wisselen etc. Er is veel mogelijk. En de automatisering gaat steeds verder waarbij er ook een steeds snellere uitwisseling plaatsheeft met de notarissen, die nog niet allemaal zijn meegegaan in de allernieuwste digitale uitwisseling. 's Avonds een fractievergadering in Winterswijk waarop nog weer uitvoerig wordt gesproken over het SKB, gaat dat nu wel of niet dicht en wat wordt de toekomst van dit streekziekenhuis? Ik blijf van mening dat we niet mee moeten gaan in de hype en de onrust maar de directie van het SKB gewoon ruimte moeten laten voor de beste afweging zonder daar als plaatselijke politiek invloed op te nemen, een invloed die ook niet logisch is. We gaan er immers niet over en we hebben het meest belang bij handhaving van zoveel mogelijk ziekenhuiszorgtaken in de Oost-Achterhoek. We moeten over de gemeente grens kijken en de kiezer dit durven uitleggen. Als er minder patiënten komen is er in de toekomst een probleem en daar moet men al vast rekening mee houden. Daarbij is het helemaal niet zo dat dit soort opschalingsproblemen alleen op het platteland spelen. Wel moeten we als VVD ook onze zorg tonen en aangeven dat we als gemeente natuurlijk alle mogelijkheden willen creëren voor een sterk SKB. Aan ons zal het niet liggen, qua grond, verkeer etc.

Dinsdag in alle vroegte naar Den Haag. Daar overleg en de normale vergaderzaken op de dinsdag: fractie, vragenuurtje en stemmingen. Ook een gesprek met een waterschapsbestuurder over de noodzaak om een spoedwet te regelen om de verkiezingen inderdaad pas in 2014 te laten plaatsvinden, zoals ook in het bestuursakkoord is neergelegd. Dan 's avonds een partijcommissie over Landbouw, Natuur en Visserij (LNV).

Woensdag overleg met tuinbouw lobby-isten. We gaan als VVD proberen ook teelt op substraat te laten vallen onder de normen van biologische teelt. Want de reguliere teelt schuift inderdaad sterk in die richting op, en hier is bij substraat-teelt alles hetzelfde, alleen wordt er niet gekweekt in de volle grond/bodem, maar in een bodemstructuur op circa 50 centimeter tot een meter boven de grond. Daarna kan ik wat advies geven aan een kader-cursist die graag wil weten hoe ik tegen kader-cursisten en hun inzet aankijk. Leuk en leerzaam, ook voor mijzelf omdat ik dan extra moet nadenken over wat ik bij deze mensen zie. Soms zijn ze wel heel erg ambitieus en dat kan zeker een valkuil zijn..... Dat geldt niet voor betrokkene. De leerlingen van een middelbare school die ik daarna ontvang hebben leuke vragen over de politieke actualiteit en ik antwoord ze daar open en duidelijk over. O.a. de samenwerking met de PVV is vaak punt van aandacht (gaat goed), maar ook de invloed van de oppositie. Die invloed is er als we binnen de regeer- en gedoogpartijen geen meerderheid en instemming kunnen vinden. Dan gaan wel overleggen met anderen en daar zaken mee proberen te regelen. Compromissen sluiten.

Het interview met de medewerkster uit de waterzuiveringsector loopt goed. Wel nog kritische vraag over een afspraak in het bestuursakkoord waar ik niet meteen op kan zeggen of die tijdslijn is gehaald. Dat zoek ik nog uit. Daarna ook een ambtelijk interview over mijn ervaringen in Den Haag met Ronde Tafel gesprekken. Ik acht deze zeker zeer nuttig, maar de voor-informatie zou ik graag bondiger zien, omdat deze anders niet door elk Kamerlid wordt gelezen en dan kan er natuurlijk wel een achtergrond-paper bij. Ronde Tafel gesprekken zijn nuttig bij start van een discussie en als allen meedoen. Kwaliteit inbreng deelnemers is altijd goed geweest, en ook divers.

De VVD Bronckhorst die daarna langskomt, heeft al rondgekeken in het Tweede Kamergebouw en een debat gevolgd vanaf de tribune. Ook hier een korte toelichting op mijn week indeling en antwoorden op vragen over politieke thema's, zoals de onverdoofde slacht, de euro en eventuele bezuinigingen. Ik overleg dan met onze vice-fractie-voorzitter over de mogelijkheid om een VVD Tweede Kamerlid naar een andere Achterhoek bijeenkomst te laten gaan dan naar de Nieuwe Leden dag. Dat is echter niet de bedoeling, we gaan fractiebreed onze nieuwe leden ontvangen in maart. Verder even overleg over een extra taak die ik krijg nu ik hoogstwaarschijnlijk namens de fractie mag meedoen in een onderzoekscommissie die zich gaat bezighouden met de ontwikkeling en met name stijging van de woning(bouw)prijzen. Dat gaat me waarschijnlijk ook in de naaste toekomst meerdere maandagen extra inzet kosten. Maar het is een leuke klus. Kijken hoe dat gaat lopen.

Daarna ga ik met collega's en medewerkers naar de Gedoog-en Coalitieborrel. Daar blijkt dat de PVV, die ons uitnodigt lang heeft nagedacht waar deze (zeer beveiligde) borrel te geven: of wel aan de meest linkerzijde van de horeca-bedrijven aan het Plein of toch beter aan de uiterste rechterzijde. Als speciale aandacht voor het CDA is Geert Wilders toch uitgekomen in het Radicale Midden, dus bij Miller's, zo laat hij ons in een ludieke speech weten. De sfeer is zeer ontspannen, hoewel we ons allemaal bewust zijn van de moeilijke maanden die nog komen als er inderdaad extra bezuinigd moet worden. Ook CDA fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft een leuke speech, en heeft daarin enkele spitsvondigheden verwerkt heeft, die ik U ga onthouden. Maar ook hier blijkt respect en wil tot samenwerking. Zo is ook Ad Koppejan van de partij.

Donderdag ben ik bij de fractiecommissie Omgeving, waarvan mijn persoonlijk medewerkster Liesa nu de secretaris is. Leuke extra klus voor haar, met nog meer contact met de collega's. We bespreken hier de fractiestukken voor volgende week al vast en ook de inzet bij onze Algemeen Overleggen. De Nederlandse ambassadeurs van over de hele wereld, die deze week terug zijn in en Haag hebben dan een gesprek met een aantal van de Tweede Kamerleden. Leuk om te horen hoe ze zich ook inzetten voor goede internationale verhoudingen, maar ook voor de Nederlandse economische belangen. Het verzoek om de ministers en staatssecretarissen minder vast te houden in Den Haag voor allerlei overleg en meer de wereld in te laten gaan ten bate van het Nederlandse bedrijfsleven, vind ik als VVD-er heel herkenbaar en aan ons zal dat niet liggen. Zo zetten we ons ook al langere tijd in voor minder vragen, moties en amendementen. En nu dus ook minder debatten ?? Met Janneke Snijder ontvang ik daarna ook weer een glastuinbouw vertegenwoordiger die ons nog extra aandacht vraagt voor de financieel zorgelijke tijden die er in de tuinbouw zijn. Maar tuinbouwgrond moet wel behouden kunnen worden voor de sector, zo vraagt men. Volgens mij is dat toch vooral iets van de bedrijven zelf. Als overheid zie ik niet zoveel in het opkopen van gronden of bedrijven. De groep bezoekers onder aanvoering van een Winterswijkse medewerkster van een uitzendbureau kan ik ook weer toelichten hoe ons werk er in Den Haag uit ziet. Daarna heb ik het eerste verkennende overleg met de beoogde deelnemers in de onderzoekscommissie Woningbouwprijzen. We worden het snel eens over een eerste concept opzet voor zo'n onderzoek. Wordt verder bijgewerkt en dan breed voorgelegd.

Als dat de goedkeuring krijgt kan het daarna in april verder gaan. Na afloop rijd ik naar Winterswijk waar ik precies op tijd aankom om meteen te beginnen aan een interessante raadsvergadering. Hier zetten we ons als VVD af tegen de meerderheid van het college, omdat het college nu ook in Winterswijk grond in erfpacht wil uitgeven voor bedrijfsterreinen. We (en onze wethouder) zien daar helemaal niks in en een door het CDA aangekondigd onderzoek naar mogelijkheden en voordelen om dat ook voor woningbouw te doen wordt door ons ook kritisch ontvangen. Maar goed, als ze dit willen onderzoeken moeten ze dat maar doen. We zien er helemaal niks in. Verder brengen we de risico's van een forse grond- en vastgoed portefeuille nog eens onder de aandacht. We moeten als gemeente eigenlijk geen actieve grond politiek bedrijven. als we de randvoorwaarden scheppen, en goede bestemmingen neerleggen kunnen ondernemers wel de risico's dragen van de ontwikkeling van die gronden in de markt. Dat gaat altijd beter dan dat een overheid dat kan. Men is flexibeler en zit er gewoon dichter op. De discussie over deelname van de gemeente Winterswijk in een automatiseringsbedrijf geeft ook enige twijfel en discussie. Als raad hebben we na heel lang vragen en menige informatieavond alle informatie op een rij en daaruit blijkt dat vrijwel niemand blij is met deze deelname maar gezien onze verwevenheid in die automatisering tot zover kunnen we niet veel anders. Er zit al veel te veel geld en menskracht in en nu iets anders doen gaat ons ook veel geld kosten. En dan de discussie over de verdere aanpak en inzet van de gemeente bij de besluitvorming van het SKB. Nogmaals, als gemeente hebben we geen enkele zeggenschap, maar meerdere politieke partijen in Winterswijk creëren een beeld alsof de gemeente wel grote invloed heeft. Zo is ook door de gemeente een info avond georganiseerd. Ik noem het tijdens deze raadsvergadering "niet sjiek" dat een van de fractievoorzitters tijdens die bijeenkomst onze gast, de directeur van het SKB, onverwacht in een een volle zaal heeft geconfronteerd met een geheim intern rapport dat hij aangereikt had gekregen. Niet sjiek vind ik dan nog een zachte uitdrukking. Er wordt een sfeer van wantrouwen gecreëerd rond die directeur en het besluitvormingsproces waar ik mij helemaal niet kan vinden.

Uiteindelijk gaan wel als voltallige raad akkoord met een gezamenlijke (afgezwakte) motie waarin we afspreken om ons samen -voor zover mogelijk- in te zetten voor behoud van - zoveel mogelijk functies van - het streekziekenhuis. Nadien een fractievergadering om deze aanpak te evalueren. We zijn het allemaal helemaal eens met deze aanpak. We gaan ons niet extra profileren maar doen de zaken samen met het college en de overige raadsfracties. Verder zullen we extra overleg hebben met VVD raadsfractie van omliggende plaatsen en nodig ik een Tweede Kamerlid uit om kennis te komen nemen van deze situatie. Ook ons Provinciaal Statenlid stelt zich maximaal op de hoogte van de gang van zaken. Als er iets gedaan kan worden is dat het beste via stille diplomatie.

Vrijdag dan onderweg naar Noord Holland, hoor ik van de definitieve intrekking van de recreatiewoningwet door minister Schultz. Dat was als verwacht en besproken en zat er aan te komen. Ik reageer daar nog even niet op. In Noord Holland (Andijk) ga ik kijken bij een Waterleidingsbedrijf: PWN Zij hebben echt vooruitstrevende plannen, hebben ook een PWN Technology waarin ze technische ontwikkelingen mogelijk maken die ze dan ook in het buitenland willen vermarkten. Prima zaak en past uitstekend in onze VVD-lijn en ook in Top Sector beleid.

De reis van twee en een half uur terug onderbreek ik door ook even langs te gaan bij de BOVAK (Bond Van Kermis-exploitanten) die een jubileum vieren en mij uitnodigden. Ik voer kort het woord, als ze spreken over mogelijkheden van acties om kermisbezoek te stimuleren. Zijn echte ondernemers !!

's Avonds dan naar een informatieavond over de mogelijkheden om in Winterswijk een islamitische begraafplaats in te richten. De inleider start met een onjuiste weergave, namelijk dat er door de gemeente ook een joodse en katholiek begraafmogelijkheid wordt aangeboden en dat zij er dan ook recht op zouden hebben. Die andere begraafplaatsen worden door de katholieke en joodse geloofsgemeenschap zelf geëxploiteerd. Na de inleiding blijkt dat men wel graag iets geregeld wil hebben, omdat dit ook altijd goed is voor toekomst, maar dat er nog niet veel belangstelling zal zijn om daar ook echt begraven te worden. Voorkeur gaat nu veelal nog uit naar ter aarde bestelling in geboorte- of thuisland. Overigens kan een apart gedeelte van de algemene begraafplaats zonder problemen beschikbaar komen, zoals er ook een apart gedeelte is voor kinderen.

Zaterdag heb ik dan een condoleance voor een moeder van een van onze vriendinnen, dan een gesprek met een bezorgde Winterswijker, die we kunnen uitleggen wat onze inzet in het SKB dossier is geweest. Hij is daarmee helemaal tevreden en sluit zich zeker ook inhoudelijk aan bij onze opstelling. De ziekenzorg in de Oost Achterhoek is onze eerste zorg, en door goede samenwerking van de twee ziekenhuizen kunnen we zoveel mogelijk basisfuncties bewaren voor de Oost Achterhoek. Alle functies naar een nieuw ziekenhuis brengen lijkt ons niet logisch. Als ik daarna een zakelijk makelaardij gesprek heb, wordt ik ook nog op de hoogte gesteld van allerlei geruchten die in het SKB rondgaan over de toekomst. Maar ik denk dat we daar niet op in moeten gaan en eerst moeten zien wat er uit het onderzoeksrapport komt.

Als ik met Gerrie 's avonds op een buurtnieuwjaarsbijeenkomst kom en ook later op een visite met vrienden blijkt het thema SKB te leven, maar ook blijkt dat men vooral ongerust is geworden door de berichten over mogelijke sluiting, terwijl daarvan nog in het geheel geen sprake is. Het lijkt alsof er eerst een angst en zorg wordt opgewekt die dan naar ik hoop spoedig weer weggenomen kan worden. Onze politieke taak is duidelijk te maken dat de actie-voerende gemeenteraadsfractie/parijen daar geen invloed op hadden. Ergens geef ik gekscherend aan dat als dit zo doorgaat dergelijke partijen ook binnen kort gaan claimen dat zij voor mooi winter- of zomerweer hebben gezorgd. Maar daar prikt de kiezer te zijner tijd toch wel doorheen......

De VVD moet helder maken wat we willen doen, en dat is veel,

maar ook wat we kunnen doen, en dat is helaas niet zo veel.

De bevolkingskrimp, vergrijzing en ontgroening kunnen we niet of nauwelijks tegengaan. Maar U snapt dat natuurlijk al lang.

Daarom volgende week meer.

Johan Houwers

Voor meer VVD nieuws kijk op vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl

of volg mij op TWITTER : @johanhouwers

Voor reacties: mailto:j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943