Europarlement blijft kritisch over begrotingspact - Main contents
Het begrotingspact dat de regeringsleiders van vijfentwintig EU-landen afgelopen maandag sloten, krijgt geen warm welkom van het Europees Parlement. Het pact is goeddeels overbodig en biedt geen uitzicht op economisch herstel, aldus de vier grootste fracties in het Europarlement. Voor economisch herstel is meer solidariteit nodig. “Het wordt tijd dat de regeringsleiders, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, dat ook gaan inzien”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout.
Eickhout: “Terwijl de regeringsleiders top na top wijden aan het recyclen van afspraken over begrotingsdiscipline, laten ze na om de grootste problemen aan te pakken.”
Bezwaren tegen alleen bezuinigen
Voor het oplossen van de eurocrisis volstaan afspraken over begrotingsdiscipline niet, maar moeten snel maatregelen genomen worden voor houdbare schulden en economisch herstel. Alleen focussen op begrotingsdiscipline heeft twee grote bezwaren:
-
-De hoge rentepercentages die de zwakkere eurolanden moeten betalen over hun schulden en de krimp van hun economieën maken van bezuinigen een gebed zonder end. Door meer te bezuinigen, krimpt hun economie nog meer.
-
-De sterkere eurolanden doen te weinig doen om de Europese economie draaiende te houden, zolang zij zich toeleggen op bezuinigen in plaats van hervormen en investeren. Daardoor dreigt Europa in een diepe recessie te komen, die nog meer banen vernietigt en de relatieve staatsschuld van de eurolanden verder opdrijft.
Het Europarlement stelt verder vast dat het nieuwe verdrag (buiten de Europese instellingen om gesloten) overbodig is omdat vrijwel alle onderdelen van het verdrag of al eerder zijn ingevoerd, of makkelijk kunnen worden ingevoerd binnen het bestaande raamwerk van de Europese Unie.
Europees schuldenaflossingsfonds
Eickhout verwelkomt het pleidooi van de vier fracties voor een Europees schuldenaflossingsfonds, zoals voorgesteld door de Duitse Raad van Economische Wijzen. Daarbij geven de eurolanden samen obligaties uit om het deel van hun staatsschuld dat de limiet van zestig procent van het BNP overschrijdt te financieren. Zo dalen de rentelasten en vermindert het risico dat de nog altijd niet opgeloste Griekse crisis tot een fatale besmetting van landen als Spanje en Italië leidt.
“Merkel heeft het begrotingspact gekregen dat eigenlijk zij alleen wilde”, constateert Eickhout. “Nu moet de bondskanselier zelf eindelijk over de brug komen, door in te stemmen met een steviger euronoodfonds en door mee te werken aan een schuldenaflossingsfonds. De eurozone blijft wankelen zolang zij op één been moet staan: naast financiële soliditeit is nu vooral solidariteit nodig.”
Het Europees Parlement zal de ontwerp-resolutie over het begrotingspact donderdag goedkeuren.