Consumenten moeten krachten kunnen bundelen bij schadeclaims

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, February 2 2012, 17:07.
Consumenten moeten krachten kunnen bundelen bij schadeclaims
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement wil dat het voor consumenten gemakkelijker wordt om opgelopen schade te verhalen op bedrijven. Vaak heeft een gedupeerde consument wel recht op compensatie, maar is het ondoenlijk om deze te claimen. Als individuele schadeclaims kunnen worden samengevoegd tot een gezamenlijke juridische actie, worden consumentenbelangen beter behartigd.

Wanneer grote bedrijven een kartel vormen en de prijs van hun producten kunstmatig opdrijven, komt de rekening uiteindelijk bij de consument te liggen. Kartelvorming is verboden en leidt regelmatig tot forse boetes, maar die belanden in de overheidskas. Voor consumenten is het vrijwel onmogelijk om de schade vergoed te krijgen. Het gaat hier namelijk om zogenaamde strooischade, waarbij veel verschillende mensen een geringe schade leiden. Het loont dan niet om in je eentje een rechtszaak aan te spannen.

Betere naleving van wetten

"Het Europees Parlement wil consumenten nu in staat stellen hun krachten te bundelen", zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Dat is een goede zaak. Zo wordt het makkelijker om je recht te halen. Bovendien kan de dreiging van massaclaims bedrijven ertoe bewegen de wetgeving beter na te leven. Daarbij denk ik niet alleen aan het kartelverbod, maar ook aan de Europese milieuregels."

Geen onnodige hordes

Een systeem voor collectieve schadevergoeding zal zeer toegankelijk moeten worden. Er mogen geen onnodige hordes worden opgeworpen voor gedupeerde consumenten en voor de organisaties die hun belangen vertegenwoordigen. Sargentini: "Als collectieve schadevergoeding in de praktijk blijkt te werken, zal het vertrouwen van consumenten toenemen. Dat is goed voor de werking van de interne markt."

In Nederland hebben we de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM). Deze maakt het mogelijk dat bedrijven en gedupeerden een schikking treffen over schadevergoeding. De schikking geldt dan in principe voor alle gedupeerden. Langs deze weg kunnen ondernemingen echter niet gedwongen worden tot het vergoeden van de schade, omdat de wet niet voorziet in de mogelijkheid dat consumenten samen een rechtszaak aanspannen. Daar wil het Europarlement nu - Europawijd - verandering in brengen.