ACTA te onduidelijk, PvdA tegen

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, February 2 2012.
ACTA te onduidelijk, PvdA tegen
Bron: Blog Emine Bozkurt

De PvdA in het Europees Parlement zal haar veto gebruiken tegen het internationaal handelsakkoord ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). "ACTA heeft verstrekkende gevolgen voor onze fundamentele rechten. Informatievrijheid en privacy van burgers zijn in het geding", zegt Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement. "ACTA respecteert de Europese wetgeving onvoldoende. Het risico bestaat dat verworven rechten, beschermd in de EU, onderuit worden gehaald. Om die reden kan de PvdA dit handelsverdrag niet steunen."

Onderhandelingen ACTA achter gesloten deuren

Het ACTA-verdrag moet het intellectueel eigendom beschermen en legt ook afspraken vast over copyright en internetgebruik. Het wil een einde maken aan namaakproducten en illegaal downloaden. Er is hierover lange tijd onderhandeld tussen de Europese Unie, vertegenwoordigd door Europees Commissaris voor handel Karel de Gucht, de VS, Canada, Australië, Mexico en 6 andere landen. Die onderhandelingen vonden plaats achter gesloten deuren.

Bozkurt: "Het Europees Parlement uit sinds het begin van de onderhandelingen zijn zorgen over ACTA en riep herhaaldelijk op tot openheid. Commissaris de Gucht weigerde dat consequent. Nu we eindelijk de definitieve tekst voor ogen hebben, blijven onze zorgen overeind. Zal ACTA het open en voor iedereen toegankelijke internet beperken? Kunnen internetproviders verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud die zij doorgeven? Dat kan, want ACTA zet de deur naar willekeur open door gebrekkige en vage juridische definities. Daarnaast is het de vraag of ACTA de toegang tot legale, betaalbare en levensreddende medicijnen voor ons en de ontwikkelingslanden zal verhinderen? ACTA is hierover zo onduidelijk dat de mogelijkheid bestaat dat de doorvoer van generieke medicijnen bemoeilijkt wordt."

"De PvdA steunt de bescherming van het intellectueel eigendom, maar het is duidelijk dat de Europese Commissie tijdens de onderhandelingen over ACTA het copyright belangrijker heeft geacht dan informatievrijheid en privacy voor elke burger in de EU", legt Bozkurt uit.

Het Europees Parlement bestudeert het ACTA-verdrag in detail. De stemming staat voorlopig gepland in juni e.k. Het kan de onderhandelde teksten niet meer veranderen, alleen maar definitief goed- of afkeuren. Het Europees Parlement overweegt om ACTA eerst voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual