Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 3 februari 2012

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, February 3 2012.

Schuldenaarsstaten moeten binnenlands vermogen aanspreken

Hans van Baalen vindt dat landen, zoals Italië, hun binnenlandse vermogen moeten aanspreken om hun schuldenlast te verminderen. Het tijdelijke noodfonds ESFS, dat thans bestaat uit 250 miljard euro, zal in juli worden samengevoegd met het permanente noodfonds ESM, dat de beschikking heeft over 500 miljard euro. Volgens Van Baalen is de capaciteit van dit nieuwe fonds onvoldoende om grote landen met omvangrijke schulden, zoals Italië, te redden. Daarom wil hij dat deze landen een beroep doen op particuliere vermogens om de schuldenberg af te bouwen, zoals België in november 2011 met succes deed met de uitgifte van 'couponnekes', staatsobligaties die speciaal zijn bedoeld voor particulieren.

Vaart achter onderhandelingen vrijhandelsakkoord EU-Japan

Hans van Baalen vindt dat de EU vaart moet zetten achter het vrijhandelsakkoord met Japan. De Europese Unie en Japan hebben nog geen overeenstemming bereikt over de reikwijdte van de onderhandelingen (zgn. scoping exercise). Hierdoor dreigt de de aanvang van de onderhandelingen op de lange baan te komen. Volgens Van Baalen is het juist in tijden van economische crisis van groot belang dat de EU haar handelsvolume vergroot door het sluiten van vrijhandelsakkoorden met andere economische grootmachten. Dit punt sluit aan bij het Deense EU-voorzitterschap en de conclusies van de Europese Raad.

Oplossing Icesave-kwestie voorwaarde toetreding IJsland

Tijdens een debat over de voortgang van de toetredingsonderhandelingen van IJsland, heeft ALDE-rapporteur Hans van Baalen betoogd dat IJsland zijn betalingsverplichtingen moet nakomen die voortvloeien uit het faillissement van Landsbanki. Hiermee steunt hij de lijn van de European Free Trade Association (EFTA), die IJsland voor het EFTA-hof heeft gedaagd wegens het niet nakomen van haar betalingsverplichtingen. Indien IJsland wil toetreden tot de Europese Unie, dan moet de Icesave-kwestie zijn opgelost, aldus Van Baalen.

Economische samenwerking voor stabiliteit na Arabische lente

Nu het stof van de Arabische revoluties in Noord-Afrika is neergedaald, vindt Hans van Baalen dat de Europese Unie moet inzetten op handel en economische samenwerking om de stabiliteit in deze landen te bevorderen. Volgens hem moet dit de hoeksteen zijn van de Europese investeringsstrategie in Noord Afrika, die afgelopen week is besproken in de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement.