"Bevries vergoeding Europarlementariërs tot einde termijn"

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Monday, February 6 2012.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy wil dat EU-instellingen, zoals het Europees Parlement, de broekriem aanhalen. Hun uitgaven mogen, ondanks de toetreding van Kroatië, in 2013 niet méér stijgen dan de inflatie. De uitgaven aan dienstreizen en vergoedingen van Europarlementariërs moeten tot het einde van de huidige zittingsperiode volledig worden bevroren.

Crisis

"De economische crisis duurt voort. Veel EU-landen voeren grote bezuinigingen door met ingrijpende gevolgen voor de bevolking. In zo'n tijd past het niet de uitgaven van EU-instellingen te laten stijgen", vindt Gerbrandy. De Budgetcommissie van het Europees Parlement stemde hier maandag mee in. 2013 is het laatste jaar van de Europese meerjarenbegroting. In 2014 gaat een nieuwe zevenjarige termijn in. "2013 moet een voorbeeldjaar worden voor de uitgaven in de jaren daarna. Matigen dus", stelt Gerbrandy.

Airmiles

D66 strijdt al langer voor beperking van de uitgaven van EU-instellingen. Het gaat dus niet om de EU-begroting (met daarin o.m. de uitgaven aan landbouwsubsidies), maar om de afzonderlijke begrotingen van de instanties. Gerbrandy pleitte al eerder voor een grondige evaluatie van de kosten. Ook mogen Europarlementariërs op zijn initiatief binnenkort geen airmiles van zakelijke reizen meer privé gebruiken. Besparing: 7 miljoen euro. "Als we anderen de maat nemen, moeten we eerst en vooral kritisch zijn op ons eigen huis", aldus de D66-politicus.

Prioriteiten

In 2013 treedt Kroatië toe als 28e EU-lidstaat. Dat betekent nieuwe Europarlementariërs, extra staf en meer tolken. Dat mag echter niet gepaard gaan met kostenstijgingen, vindt Gerbrandy. "Alles moet gebeuren binnen de huidige budgetten. Het is een kwestie van de juiste prioriteiten stellen en bezuinigen op andere zaken." D66 maakt één uitzondering: de begroting van het Europese Hof van Justitie mag volgend jaar beperkt stijgen. "Dit is een apart geval", verklaart Gerbrandy. "Het Hof moet achterstanden wegwerken en daarvoor extra capaciteit inhuren. Dat moet gebeuren."