Alarm voor voetbal in Oost-Europa

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, February 7 2012.
Alarm voor voetbal in Oost-Europa
Bron: Blog Emine Bozkurt

Er is een enorm gebrek aan respect voor de rechten van voetballers in Oost-Europa, regels worden ontdoken en match-fixing is er de grootste bedreiging. Dit zijn de conclusies van het onderzoek van de wereldvakbond voor professionele voetballers FifPro. De resultaten werden vandaag bekend gemaakt in Brussel. Emine Bozkurt, PvdA woordvoerder voor sport in het Europees Parlement ontving als eerste het Zwartboek over voetbal in Oost-Europa: "Dit onderzoek van de spelersvakbond is een alarmbel voor het voetbal in Oost-Europa. De resultaten zijn schokkend en uiterst zorgwekkend."

Het onderzoek is gedaan in 12 landen: Griekenland, Montenegro, Bulgarije, Hongarije, Kroatië, Kazachstan, Oekraïne, Polen, Rusland, Servië, Slovenië en Tsjechië. Er werden 3.357 professionele voetballers geïnterviewd. Zo zegt 41% van hen dat ze niet op tijd worden betaald. Bijna 12% zegt actief benaderd te zijn geweest door georganiseerde criminelen om zich te laten omkopen bij competitiewedstrijden. Maar liefst 24% geeft toe dat er gefraudeerd is met de uitslagen van wedstrijden, het zogeheten match-fixing. Bovendien blijkt een onrustbarend aantal van hen, meer dan 10%, het slachtoffer te zijn geweest van discriminatie of geweld op en bij het voetbalveld.

Bozkurt: "De resultaten van dit zwartboek kunnen niet zonder gevolgen blijven. De toekomst van het voetbal in Europa is in gevaar. Voetbal staat voor fairplay, maar is tegenwoordig het speelveld van georganiseerde en internationale criminaliteit. Er is een daadkrachtig Europees sportbeleid en nieuwe wetgeving nodig om deze problemen te kunnen aanpakken."

'Voorstellen van Europese Commissie ontoereikend'

Bozkurt heeft in het Europese Parlement, vanuit de commissie burgerrechten en justitie, het antwoord geformuleerd op de eerste plannen voor een toekomstig Europees sportbeleid. De voorstellen van de Europese Commissie voor zo´n sportbeleid vindt Bozkurt ontoereikend. "Ik mis concrete maatregelen om corruptie bij sportwedstrijden aan te pakken. Match-fixing is zeer lucratief vanwege de hoge inkomsten en lage straffen. Sportfraude hoort in het strafrecht van elke lidstaat opgenomen te worden, met een Europese afspraak over een forse strafmaat. Sportorganisaties moeten intensief gaan samenwerken met Europol en Eurojust om fraude op te sporen."

Bozkurt vraagt om gerichte campagnes bij sportwedstrijden, die er op wijzen dat discriminerend en racistisch gedrag absoluut niet kan en bestraft wordt. "Europa is voetbalminnend, dan moet het hierin de leiding nemen." Bozkurt zal zich in het Europees Parlement blijven inzetten om de voorstellen voor een Europees sportbeleid die nu te vrijblijvend zijn grondig bij te stellen.

Bron afbeelding: SXC / arkosfl