Europa conferentie vrijdag 30 maart 2012 te Utrecht

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Friday, February 3 2012, 10:37.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Nieuws Wim van de Camp

Geachte heer / mevrouw,

Op vrijdag 30 maart organiseert de CDA delegatie in het Europees Parlement voor de derde keer een Europa conferentie in het Provinciehuis van Utrecht.

Dit jaar heeft de conferentie de naam

"Europa en de wereld: vreemde ogen dwingen"

Ben Knapen (Staatssecretaris Europese Zaken), Dirk Jan van den Berg (Voorzitter College van Bestuur TU Delft), Robbert Dijkgraaf (President Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en Lambert van Nistelrooij (Europarlementariër) gaan met elkaar en het publiek in discussie over hun ervaringen in het buitenland, welke beelden zij daar tegenkwamen over Europa, en wat er volgens hen nodig is om de sociaal en economische toekomst van de EU voor komende generaties zeker te stellen.

Nederland is een van de rijkste landen in Europa. De groei van de Europese interne markt, tot grootste interne markt ter wereld, ligt aan de basis van dit succes. Met een jonge, gemotiveerde, steeds beter opgeleide naoorlogse beroepsbevolking hebben wij kunnen inspringen op de kansen die overal ontstonden. Onze producten, ‘know-how’ en mentaliteit worden wereldwijd geprezen. Wij zijn bekend geworden als een open, ondernemende en evenwichtige samenleving.

Maar hoe open, ondernemend en toekomstbestendig zijn wij eigenlijk? Hoe kijkt de wereld naar de kansen van de EU in de 21ste eeuw? China kijkt veel bij ons af, bijvoorbeeld hoe je arme en perifere regio’s kunt ontwikkelen en integreren in de nationale economie. Maar zij zien ook een vergrijzend continent met een kleiner wordende verdiencapaciteit, waar meer mensen zorg nodig hebben, of afhankelijk zijn van sociale voorzieningen. Ze zien ook tekorten op de arbeidsmarkt en meer afkeer van arbeidsmigranten. De vier sprekers zullen vanuit hun eigen ervaring en expertise ingaan op de kracht en zwaktes van Europa en onze rol in de wereld van de 21ste eeuw.

U kunt zich aanmelden bij Marianne IJzerman (m.ijzerman@tweedekamer.nl).

Wij verheugen ons u te ontvangen op 30 maart,

Wim van de Camp

CDA Delegatieleider, lid van de EVP fractie