Einde aan Russisch roulette bij borstimplantaten

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Tuesday, January 24 2012.

Vandaag werd in volksgezondheidscommissie de veiligheid van implantaten besproken, naar aanleiding van de problemen rondom de PIP-borstimplantaten. De Europese Commissie gaf daar aan dat ze eind januari met een wetenschappelijk advies komt over borstimplantaten. Tegelijkertijd werkt de Commissie ook aan een herziening van de richtlijn voor medische hulpmiddelen.

Dit gaat Esther de Lange (volksgezondheid) niet ver genoeg, zij eist actie van de Commissie: "Ik vind dat er een centraal Europees register moet komen waarin bijgehouden wordt welke medische hulpmiddelen, zoals borstimplantaten, bij wie zijn ingebracht. Dit geeft duidelijkheid voor vrouwen op het moment dat er een probleem is. Daarnaast wil ik ook dat onafhankelijke instanties onaangekondigde controles uitvoeren gedurende het gehele proces, van de producent tot de kliniek. Maar wat ik eigenlijk het allerbelangrijkste vind op dit moment is dat de Europese Commissie op basis van haar wetenschappelijk advies komt met één verhaal voor de getroffen vrouwen. Op dit moment is het nog veel te onduidelijk, Frankrijk raadt aan de implantaten weg te halen, waar Nederland zegt dat dat niet nodig is."

In Denemarken ondergingen 1000 vrouwen een borstvergroting, waarbij 60 keer een inferieur (PIP) implantaat was gebruikt. Deze kliniek is inmiddels gesloten en nu zijn de gegevens allemaal verdwenen. Met een centraal register kunnen deze situaties voorkomen worden. De Lange: "Dit soort van Russische roulette moet echt tot het verleden behoren. We willen te allen tijden kunnen weten welke implantaten bij wie zijn ingebracht."

De Lange vindt verder dat het afgelopen moet zijn met het shoppen door producenten bij het registreren van hun implantaten. Nu gebeurt dat vaak bij de instanties in de Europese landen waar de regelgeving het minst strikt is voor de goedkeuring.

In de hele wereld zijn 500.000 vrouwen die een implantaat van PIP hebben, waarvan zo'n 30.000 in Frankrijk en 30.000 in Engeland. De meeste implantaten zijn echter in Zuid-Amerika gebruikt.