Veel verwarring door nieuwe regels vruchtensappen

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, December 14 2011.

De nieuwe regels voor vruchtensappen die vandaag door het Europees Parlement zijn aangenomen leveren alleen maar verwarring op voor de consument, aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange: "Dit is de wereld op z'n kop: we zetten wel expliciet op de voorkant van de verpakking wat er niet in zit, maar we zetten er niet expliciet op wat er wel in zit. Daarom heb ik tegen dit akkoord gestemd."

De Lange: "Er mag al lang helemaal geen suiker meer worden toegevoegd aan vruchtensappen. Deze nieuwe regels laten echter toe dat producenten op een pak vruchtensap mogen zetten dat het geen extra suiker bevat. Daarnaast mag bij nectar, waarvan mensen toch eerder denken aan een natuurlijk product zonder kunstmatige stoffen, wel suiker worden toegevoegd. En dit hoeft volgens de uitkomst van vandaag alleen maar heel klein op de ingrediëntenlijst gezet te worden. Dit creëert een hoop onduidelijkheid voor de consument."

Volgens De Lange is het halfbakken akkoord dat nu bereikt is tussen de Raad en het Parlement in eerste lezing vooral te wijten aan het feit dat de socialisten in het Parlement de hoofdonderhandelaar namens het parlement leverden. "De socialisten en andere linkse partijen zijn in het Europees Parlement altijd voor betere informatie aan de consument, maar blijkbaar niet als de Spaanse vruchtensapbelangen op het spel staan", aldus De Lange.

 
Vruchtensap.JPG
Bron: Blog Esther de Lange