Nederlandse groenten voor Roemenen ondanks boycot.

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Monday, December 12 2011.

CDA-europarlementariër Esther de Lange biedt morgen een pakket Nederlandse groenten aan haar Roemeense collega´s in het Europees Parlement aan. De Roemeense president Basescu riep zijn landgenoten afgelopen zondag op om beter geen Nederlandse groenten te kopen. Dit in de nasleep van het Nederlandse "nee" tegen toetreding van Roemenië tot het Schengengebied.

De Lange: "De oproep van de Roemeense president druist volkomen in tegen de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt over de Europese interne markt. Er is niets mis met onze Nederlandse groenten, en het kan niet zo zijn dat Roemenië om ogenschijnlijk politieke redenen onze export gaat blokkeren. Tegelijkertijd moeten we elkaar niet de rug toekeren, Roemenië is voor ons een belangrijk exportland".

De Lange kondigde ook aan samen met CDA-collega Wim van de Camp vragen aan de Europese Commissie te stellen over de handelswijze van de Roemeense president. In september dit jaar riep De Lange samen met Van de Camp de Europese Commissie ook al op om de blokkade van Nederlandse tulpen aan de Roemeense grens te onderzoeken.

"Nu wordt wederom een sector getroffen die niet alleen al buiten hun schuld flink onder druk staat vanwege de EHEC-crisis, maar ook nog eens juist die sector die staat te springen om Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten".