Klimaat: Het EP wil verder met Kyoto Protocol

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, November 16 2011.

De EU moet een voortrekkersrol opeisen in de onderhandelingen bij de klimaattop komende maand in Zuid-Afrika. Dit zegt CDA Europarlementariër Esther de Lange (Milieu). "Als we andere landen zoals de Verenigde Staten en China niet aan boord krijgen voor het Kyoto Protocol zoals we dat nu gebruiken, moet de EU desnoods beslissen om verder te gaan voor een tweede periode met de huidige partnerlanden. Ik wil wel dat eerst alles uit de kast gehaald wordt door de EU om tot een volwaardige opvolging van Kyoto te komen waar wel alle landen aan mee doen. Alleen met een echt mondiaal akkoord kunnen de stappen gemaakt worden die nodig zijn om de gestelde doelen te behalen; zowel in de EU als wereldwijd." aldus de Lange.

In een resolutie roept het Europees Parlement vandaag de Europese Commissie en de Europese lidstaten op om in te zetten op een vervolg van het Kyoto Protocol voor internationale emissiehandel. Dit is de inzet van de klimaattop in Durban, die gehouden zal worden van 28 november tot 9 december in Zuid-Afrika, aangezien het Kyoto Protocol aan het einde van dit jaar afloopt. Daarnaast moeten de afspraken die gemaakt werden op de klimaattop van afgelopen jaar in Cancún uitgewerkt worden, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie, het steunen van ontwikkelingslanden door het verschaffen van technische kennis en financiering. De Lange: "In deze tijd van crisis kunnen we uiteraard geen enorme extra financiële verplichtingen aangaan die we niet waar kunnen maken op de korte termijn. We moeten echter wel denken aan onze toekomst en daarom moeten er wel verdere afspraken, ook over financiering, worden gemaakt. Nu niets doen, zal op termijn alleen maar veel meer geld kosten."

De onderhandelingen verlopen nog steeds moeizaam en een akkoord over de opvolging van het Kyoto Protocol lijkt nog ver weg. Onder andere omdat de VS en China niet willen meedoen aan het huidige systeem voor internationale emissiehandel.